Nobelovac Eric Maskin: Kad bi EU bila centralizirana, krize ne bi bilo

KAD bi Europa zaista bila integriran i centraliziran politički entitet, problem javnog duga kojem svjedočimo u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj automatski bi bio riješen, poručio je u intervjuu za RT američki ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade Eric Maskin.

Maskin objašnjava kako su brojni ekonomisti već na početku osnivanja monetarne unije upozoravali kako postoji ozbiljna asimetrija između načina na koji se vodi monetarna i fiskalna politika. Monetarna politika bila je centralizirana u ECB-u, a fiskalna nije bila uopće centralizirana, a to dugoročno nije održivo.

"Grčki slučaj vidim kao tragediju jer se s lakoćom mogla spriječiti. Da je Europa zaista integriran entitet i da su isti koraci poduzeti u fiskalnom sektoru, problem bi automatski bio riješen", smatra Maskin. Osvrnuvši se na problem povlačenja depozita iz grčkih banaka, Maskin govori kako se to ne može još dugo nastaviti bez da banke potpuno propadnu. Napominju kako je slično bilo i u SAD-u tijekom financijske krize, ali je država uskočila i spasila banke, parcijalno ih nacionaliziravši. "Europa je to mogla učiniti s Grčkom, ali nije", dodaje,


Smatra kako Grčka mora ukinuti euro i prijeći na drahmu ili čak prihvatiti dolar kao svoju valutu. Prema njegovom mišljenju, Grčku očekuje razdoblje teške depresije, a vjerojatno će napustiti i Europsku uniju. Kao jedno od mogućih rješenja europske krize Maskin vidi euroobveznice, jer bi se njime privatni i nacionalni dugovi pretvorili u europske, što podrazumijeva veće zaleđe i veće povjerenje.

Pročitajte više