Novi seks skandal u američkoj vojsci: 31 kadetkinja seksualno napastovana tijekom obuke u Texasu

ISTRAGA pokrenuta unutar redova američke vojske otkrila je kako je čak 31 kadetkinja bila na neki način seksualno napastovana od strane njihovih instruktora tijekom obuke u vojnoj bazi u Texasu, a čitav skandal je ponovno uzrokovao zabrinutost Američke oružane snage ne rade dovoljno kako bi zaštitile žene u vojsci.

Unutarnja istraga trenutno ispituje 12 muških vojnih instruktora koji su radili u bazi Lackland u San Antoniu. Šestorici od njih prijeti optužnica zbog nečasnog ponašanja, ali i moguće optužnice za silovanje i preljub.

Većina onih koji se nalaze pod istragom dolazi iz istog voda, čiji je zapovjednik otpušten s dužnosti prošlog tjedna. On nije optužen za seksualni prijestup, ali je maknut s položaja zbog neprihvatljive razine nečasnog ponašanja unutar njegove jedinice.

"Pokušavamo shavtiti što se dogodilo, ne samo u ovim slučajevima za koje znamo, već i saznati je li bilo još takvih slučajeva", kazao je general Edward Rice na konferenciji u Pentagonu. Dodao je i da su, prema njegovim saznanjima, sve 31 žene koje su prijavile zlostavljanje još uvijek u vojsci.

Iako je Rice ovaj skandal ocijenio kao "lokalni problem", statistike sugeriraju da je seksualno zlostavljanje raširena pojava u američkoj vojsci. Pentagon tako procjenjuje da između 80 i 90 posto zlostavljanja nikad ne bude prijavljeno, jer se žrtve plaše sramote. Prošle godine prijavljeno je 3200 slučajeva seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci, a ministarstvo obrane procjenjuje kako je takvih incidenata zapravo bilo oko 19.000.

Zbog svega ovoga Pentagon razmišlja o tome da se pri obuci kadetkinja koriste isključivo žene instruktori.

Pročitajte više