Novi zakon naređuje političku nepristranost: Braniteljske udruge više neće smjeti podržavati HDZ!

PREMA novom Zakonu o udrugama, o kojem će javno savjetovanje započeti sredinom rujna, udruge će morati biti politički nepristrane, piše Novi list. Usvajanje novog zakona se očekuje najkasnije do ožujka sljedeće godine.

Udruge tako neće smjeti podupirati kandidata na izborima (niti stranku, niti pojedinca), neće smjeti sudjelovati u izbornoj ili drugoj stranačkoj promidžbi, niti prikupljati novac za kandidate. Ako prekrše tu zabranu, izgubit će potporu iz državnog proračuna.

Ta odredba onemogućit će, primjerice, davanje političke podrške HDZ-u od strane dijela braniteljskih udruga. Pitanje je i kako će se ubuduće tretirati politički angažman Josipa Đakića, koji je istodobno predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a.

Novi će zakon, između ostalog, naglasiti i važnost transparentnosti udruga. One će morati javno objaviti svoj statut i godišnja financijska izvješća, a udruge koje to ne objave, a dobivaju novac iz proračuna, bit će prekršajno kažnjene. Preciznije će biti uređeno i financiranje udruga iz proračuna.

Pročitajte više