Novinari Vjesnika sutra idu pred Vladu: "Živi smo, ne gasite Vjesnik"

DIREKTOR Vjesnika Robert Mekinić dobio je zahtjev da proglasi stečaj Vjesnika, no kako je sam rekao, ne postoji datum do kada bi se stečaj morao proglasiti. 

"Nisam pravnik, ne znam kada bi bio nekakav krajnji datum do kada to treba napraviti. Ukoliko do toga dođe i ispune se svi  uvjeti za stečaj vrlo ću nevoljko to napraviti", rekao je Mekinić komentirajući neslužbenu informaciju kako je morao proglasiti stečaj do 30. travnja.

Za sada nema pritisaka da se stečaj mora proglasiti

Podsjetimo kako je Petar Piskač, predsjednik Uprave Narodnih novina u čijem je vlasništvu Vjesnik, priznao prije tri dana kako je jedino preostalo rješenje pokretanje stečajnog postupka, no direktor Vjesnika do sada je odbijao tu mogućnost.

U razgovoru za Index, direktor Mekinić kaže da nije bilo pritisaka od strane Narodnih novina da se proglasi stečaj, kao i da nije bilo nikakvih negativnih konotacija.

"Jedino što je negativno u cijeloj ovoj priči je da se jedna institucija kao što je Vjesnik gasi na ovakav način", rekao je direktor Mekinić dodajući još jednom kako određeni datum do kada bi se morao proglasiti stečaj  - ne postoji. Direktor Mekinić kaže da je u Vjesniku već 27 godina, te da podržava sve akcije članova redakcije Vjesnika koju su za sutra najavili prosvjed ispred Vlade.

"Nije bilo volje da se spasi Vjesnik"

"Ako me pitate, neću biti tamo, ali podržavam sve akcije zaposlenih u Vjesniku", rekao je Mekinić na  kraju. No situacija u samoj redakciji vrlo je napeta s obzirom da svi očekuju vrlo skoro najgore vijesti o potpunom gašenju Vjesnika.

"Nije bilo nikakve volje da se spasi Vjesnik. Frankopan je došao bez novca, kao struja HDZ-a, i baš kao što su se novine prodavale s figom u džepu i on ih je kupovao s figom u džepu. Mi novinari trebali bismo se naplatiti od stečajne mase, ali ona ne postoji, jer svatko tko je napuštao Vjesnik odnio je dio nekretnina. Narodne novine, tiskara..... Mi nemamo ništa. Ovo je neviđena pljačka. Bili smo HDZ-ov oportunistički list, ovo je čista osveta. Mogli su nas ugasiti 1. siječnja a ne da ljudi rade besplatno još četiri mjeseca", kazao je za Index jedan novinar Vjesnika koji je želio ostati anoniman i koji tvrdi kako mu nije uplaćeno čak 14 doprinosa te četiri plaće!

"Hvala svima"

Novinari i drugi zaposlenici Vjesnika u petak, 27. travnja, pred Vladom i Saborom na Markovom trgu dijelit će ministrima i zastupnicima prvu stranicu Vjesnika, koju su posebno izradili da bi upozorili na situaciju u kojoj se našao Vjesnik. "Vjesnik je prestao izlaziti u tiskanom izdanju, ali i dalje radimo web stranicu, no imamo najava da će u Vjesniku uskoro biti pokrenut stečajni postupak, pa Vladu pozivamo da iznađe rješenje da se osigura povrata Vjesnika na kioske.", stoji u priopćenju redakcije Vjesnika čiji će novinari  doći pred Vladu i Sabor sutra u 8.00 sati i pričekati dok svi ministri ne dođu na sjednicu Vlade.

"Od srca zahvaljujemo svim kolegama koji su nam iz sredstava svojih sindikalnih podružnica odlučili isplatiti novčanu pomoć, pogotovo što znamo da smo svi u problemima.", poručuju iz Vjesnika.  

Pročitajte više