OTKRIVEN NULTI PACIJENT Epidemija ebole krenula od dvogodišnjaka iz Gvineje

Foto: Google maps/Youtube

NULTI PACIJENT ili prvi oboljeli od ebole u ovoj epidemiji bio je dvogodišnji dječak iz jugoistočne Gvineje, točnije iz mjesta Guéckédou, smatraju znanstvenici koji su pokušali utvrditi odakle je sve počelo. Mjesto se nalazi na tromeđi Gvineje, Sierra Leone i Liberije, pa se pretpostavlja da se otamo proširila ebola.

Dvogodišnjak je, piše NY Times, umro 6. prosinca, samo nekoliko dana nakon što se razbolio, a tjedan dana kasnije umrla je njegova majka, a zatim i trogodišnja sestra te baka. Svi su imali visoku temperaturu, proljev i povraćali su, no nitko nije znao točnu dijagnozu.

Dvije osobe koje su bile na bakinom pogrebu virus su odnijele svojim kućama. Zatim je obolio jedan medicinski tehničar, koji je umro, a nakon njega umro je i njegov liječnik. Oboje su zarazili rođake iz drugih gradova. Dok se otkrilo da se radi o eboli, bilo je to tek u ožujku ove godine, deseci ljudi je umrlo u osam gvinejskih naselja, a zaraženih je bilo i u Liberiji i u Sierra Leonu.

U Guéckédou, odakle je sve krenulo, svi su bili u strahu, kazao je ravnatelj tamošnje bolnice. "Nitko nije htio dolaziti na posao, morao sam ih nagovarati", dodao je.

Već 31. ožujka organizacija Liječnici bez granica upozorili su da je ebola "eruptirala" i da će borba protiv ove epidemije biti izrazito teška.

Prema posljednjim informacijama, 1779 osoba oboljelo je od ebole, 961 osoba je umrla. Epidemiolozi se boje da će biti potrebni mjeseci da se epidemija stavi pod kontrolu, a iz WHO-a poručuju da trebaju još tisuće medicinara da se bore protiv bolesti.

Pročitajte više