Obama popustio: SAD smanjuju špijuniranje građana?

Foto: Guliver Image/ Getty Images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama jučer je zastupnicima u senatu rekao kako bi trebalo promijeniti kontroverzne programe špijunaže kako bi se ponovno steklo povjerenje građana te pokazalo da još uvijek postoji privatnost, prenosi Reuters.

"Razumijemo da građani SAD-a moraju uistinu znati što se događalo u prošlosti i što se događa sad. Moramo im pokazati da njihova privatnost nije ugrožena", izjavio je senator Saxby Chambliss koji je bio na sastanku na kojem je Obama otkrio novu strategiju.

Problem nadgledanja građana uspio je ujediniti demokrate i liberalnije republikance. Tako će ljudi zaduženi za pitanja sigurnosti i nadgledanja raspravljati kroz cijeli kolovoz u cilju poboljšanja transparentnosti i zaštite privatnosti u antiterorističkim programima.

Ipak, iz Bijele kuće dolaze informacije da se špijuniranje neće ukinuti, već će se samo praksa prilagoditi novim zahtjevima građana kojima će biti detaljnije objašnjeni procesi i ciljevi prikupljanja privatnih informacija.

Ostaje za vidjeti radi li se o još jednom lažnom obećanju kojim se nastoji ublažiti aferu koja je izbila nakon objave informacija javnosti od strane Edwarda Snowdena, ili će SAD uistinu popustiti pred sve žešćim pritiscima domaće i strane javnosti.

Pročitajte više