"Europske se zemlje žale što ih SAD špijunira, a same blisko surađuju s NSA-om"

"Europske se zemlje žale što ih SAD špijunira, a same blisko surađuju s NSA-om"

Foto: Guliver Image/Getty Images

ODBJEGLI bivši CIA-in obavještajac i zviždač Edward Snowden je u intervjuu za njemački Der Spiegel rekao da američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) blisko surađuje s drugim zapadnim vladama koje se sada javno žale na američke špijunske programe.

Danas objavljen intervju vođen je neposredno prije nego što je Snowden postao poznat po odavanju povjerljivih informacija

Intervju su vodili američki stručnjak za kriptografiju Jacob Appelbaum i autorica dokumentarnih filmova Laura Poitras, koristeći kodirane mailove.

"Američki špijuni su usko povezani s Nijemcima i ostalim zapadnim zemljama"

Snowden je rekao da su NSA-ini špijuni "usko povezani s Nijemcima i ostalim zapadnim zemljama". Odjel poznat kao Direktorat za vanjske poslove koordinira rad sa stranim obavještajnim službama.

Dodao je i da si NSA u suradnji s njemačkom službom BND osigurava alate za analizu podataka koji prolaze Njemačkom iz regija kao što je Bliski istok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, europski su čelnici ovih dana burno reagirali na informaciju da SAD špijunira europske zemlje. Europski parlament u četvrtak je pozvao na ukidanje ugovora o borbi protiv terorizma s SAD-om ako SAD ne otkrije opseg elektroničkog špijuniranja službenih podataka Unije koje je narušilo odnose između saveznika.

Merkel kritizirala SAD, a Njemačka daje podatke SAD-u

Oštru reakciju uputila je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Najmoćnija žena Europe izjavila je da EU treba nastaviti pregovore s SAD-om oko slobodne trgovine, no istovremeno ne smije dozvoliti da afera oko špijuniranja padne u drugi plan.

"Hakiranje nije nešto što vam radi prijatelj. Hladni rat je odavno gotov", izjavila je Merkel na sastanku njezine Kršćansko-demokratske unije, ne znajući očito da je Snowden unaprijed ponudio spreman odgovor na informacije o američkom špijuniranju i Njemačkoj i ostatku Europe.
 
Podsjećamo, predsjednici Nikaragve, Venezuele i Bolivije jučer su mu ponudili politički azil.

Snowden je u SAD-u optužen za špijunažu, krađu i objavljivanje informacija u vlasništvu američke vlade. Prije oko dva tjedna odletio je iz Hong Konga u Moskvu, gdje je zatražio azil od Ekvadora. U Hong Kongu se skrivao tijekom objave niza članaka u britanskom listu The Guardian koji američku National Security Agency (NSA) prokazuju kao utvrdu globalne špijunaže koja nadzire i prikuplja podatke sa servera internetskih i telefonskih divova kao što su Facebook, Yahoo, Google, Apple i Microsoft o desecima milijuna korisnika. Kao izvor informacija predstavio se upravo Edward Snowden.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara