Ima tko će protiv Amerike: Nikaragva, Venezuela i Bolivija ponudile azil Snowdenu!

Ima tko će protiv Amerike: Nikaragva, Venezuela i Bolivija ponudile azil Snowdenu!

Foto: axisoflogic.com

PREDSJEDNICI Nikaragve, Venezuele i Bolivije ponudili su politički azil bivšem američkom obavještajcu Edwardu Snowdenu.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro rekao je da će ponuditi azil zviždaču, koji je još na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, dok je nikaragvanski šef države Daniel Ortega rekao da će njegova zemlja odobriti azil ako okolnosti to dopuste.

U međuvremenu je SAD Venezueli uputio zahtjev za izručenjem zviždača, u slučaju da "putuje u ili kroz Venezuelu".

Morales: Bolivija će mu odobriti azil ako ga zatraži

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Wikileaksa su rekli kako je Snowden azil zatražio u još šest zemalja koje neće navoditi jer se boje američkog pritiska na njih. Prepreka azilu u Venezueli je nepostojanje izravnih letova iz Moskve za Caracas, jer se ne zna bi li prelet dozvolile europske države.

Bolivijski predsjednik Evo Morales je ranije ovoga tjedna najavio mogućnost odobrenja azila Snowdenu. Danas je ponovio da će mu odobriti azil ako ga zatraži.

Podsjećamo, Snowden je u SAD-u optužen za špijunažu, krađu i objavljivanje informacija u vlasništvu američke vlade. Prije oko dva tjedna odletio je iz Hong Konga u Moskvu, gdje je zatražio azil od Ekvadora. U Hong Kongu se skrivao tijekom objave niza članaka u britanskom listu The Guardian koji američku National Security Agency (NSA) prokazuju kao utvrdu globalne špijunaže koja nadzire i prikuplja podatke sa servera internetskih i telefonskih divova kao što su Facebook, Yahoo, Google, Apple i Microsoft o desecima milijuna korisnika. Kao izvor informacija predstavio se upravo Edward Snowden. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara