Određena odlagališta za odvoz otpada s poplavljenih područja

Foto: Hina

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas u Županji kako se radi na planu sanacije poplavom pogođenih područja na kojima će trebati očistiti kuće i javne površine, a pritom nastale različite vrste otpada trebat će razvrstati i odvoziti na odlagališta koja su već određena.

Nakon sastanka s načelnicima općina i čelnicima komunalnih poduzeća s područja pogođenih poplavama, Zmajlović je rekao kako su u okruženju određena odlagališta koja su spremna prihvatiti otpad, a usporedno će se za građane, komunalna poduzeća i jedinice lokalne samouprave izraditi smjernice o tome kako će se s njim postupati.

Dodao je kako će otpad pri prikupljanju razvrstavati i odvoziti na privremena skladišta, gdje će se pojedine kategorije obrađivati kako bi se smanjio njegov obujam i omogućilo primjereno zbrinjavanje.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će se novac kako bi se komunalnim poduzećima, općinama i gradovima te svima koji budu sudjelovali u tim aktivnostima omogućila naknada troškova, poručio je Zmajlović.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller rekao je kako su lokalna komunalna poduzeća prijavila svoje kapacitete koje znatno treba pojačati. Dodao je kako su taj fond i ministarstvo posljednjih mjeseci već pripremili znatne količine komunalne opreme za jedinice lokalne samouprave, a ta će oprema, poput kontejnera, vozila i novih strojeva, biti angažirana i na tom području.

Pročitajte više