"Oduvijek sam htio biti slikar": Čačić se na izložbi pohvalio slikama koje je izradio u zatvoru

Foto: Hina

SLIKARSKO-kiparski opus nastao za njihova izdržavanja zatvorske kazne u kaznionici u Valturi kod Pule večeras su na zajedničkoj izložbi u Vinkovcima predstavili bivši potpredsjednik vlade Radimir Čačić i njegov donedavni "zatvorski drug" Igor Bošnjaković, koje je u kaznionici zbližio zajednički interes prema umjetnosti.

"Sve slike nastale su u kaznionici u Valturi", izjavio je Čačić nakon otvaranja izložbe u Galeriji vinkovačkog kazališta Joze Ivakića, naglasivši kako se na izložbi predstavlja s 15-tak slika, uglavnom ulja i akvarela.

Napomenuo je kako je prije zatvora - odakle je krajem lipnja pušten na uvjetni otpust nakon što je izdržavao zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010. u kojoj su poginule dvije osobe - zadnji put slikao prije 40-tak godina tijekom studija arhitekture. Tada je kao predmet imao slikarstvo, pa mu je profesor bio i doajen hrvatskog slikarstva Josip Vaništa.

Čačić je istaknuo kako se oduvijek želio baviti slikarstvom, ali da mu bavljenje biznisom i politikom nije za to ostavljalo previše vremena. Dodao je kako mu je ovo treća izložba - prva je održana u kaznionici na koju su, kako je rekao, u većem broju dolazili i ljudi iz Ministarstva pravosuđa, druga je održana u Pazinu zajedno s članovima Udruženja likovnih umjetnika Istre, a Vinkovačka je izložba treća i nastaje u suradnji s "kolegom" iz Valture.

Iako je izložba privukla značajan broj vinkovačke političke elite, Čačić nije želio govoriti o mogućnosti predizborne koalicije njegove nove stranke u osnivanju (Narodna stranka - reformisti) i HDZ-a, poručivši: "Izložba je izložba, a politika politika". Napomenuo je i da godinama zna vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlića, s kojim se ranije družio na teniskim mečevima i nakon njih.

Igor Bošnjaković predstavio se skulpturama u drvu i glini s posebno fascinantnim keramičkim skulpturama bikova, a novinarima je potvrdio da je suradnja između njega i Čačića potekla iz zatvorskih dana. "Otkrili smo da slobodno vrijeme u kaznionici možemo koristiti na bolji način te smo se posvetili umjetnosti", rekao je Bošnjaković. Dodao je da se i prije kaznioničkih dana bavio skulpturom, koristeći kao materijale staklo i drvo, a da je u zatvorskoj radionici upoznao keramiku i posvetio joj se.

Izložbu Radimira Čačića i Igora Bošnjakovića otvorio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, a za javnost je otvorena do 26. rujna. Nakon otvorenja izložbe Radimir Čačić donirao je određeni novčani iznos za liječenje Vinkovčanina oboljelog od ALS-a.

Pročitajte više