Opomena slovenskom liječniku osumnjičenom za eutanaziju

Foto: Shutterstock

SUD ČASTI slovenske liječničke komore danas je liječnika osumnjičenog da je umirućeg pacijenta eutanazirao davši mu infuziju s mješavinom morfija i kalija kaznio izricanjem javne opomene.

Postupak etičkog povjerenstva time, međutim, nije zaključen jer se slučajem i dalje bavi policija, koja istražuje je li stvarno došlo do pomaganja u umiranju, što zakon još uvijek kvalificira kao ubojstvo.

Iznenađenje blagom mjerom koja je izrečena liječniku Ivanu Rudanu, koji je zbog spomenutih sumnji već dobio otkaz u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru u kojemu je radio, izrazio je i predsjednik liječničke komore Andrej Možina.

Sankcionirani liječnik negira tvrdnje da je umirućem pacijentu stvarno dao smrtonosnu infuziju i tvrdi da je "inscenirao" prividnu eutanaziju kako bi upozorio na loše stanje na odjelu gdje se radi s bolesnicima u palijantivnoj opskrbi, no Možina je rekao da bi već i takvo postupanje bilo potpuno neprihvatljivo i neodgovorno, a kamo li ako policija slučaj okvalificira kao pokušaj ubojstva.

Ako se utvrde nove činjenice i dokaže stručna pogreška liječnika, nastavit će se i postupci pred povjerenstvom liječničke komore koja u krajnjem slučaju može liječniku doživotno oduzeti licencu za obavljanje njegove profesije, naglasio je Možina.

 

Pročitajte više