Oporba za izbor povjerenika dvotrećinskom većinom

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U SABORSKOJ raspravi o Zakonu o pravu na pristup informacijama, pomoćnik ministra uprave Zoran Pičuljan rekao je da zakon doprinosi demokratizaciji i otvaranju, a cilj je građanima omogućiti ostvarivanje ustavnog prava na pristup informacijama. Napomenuo je da se jasno definiraju tijela javne vlasti i njihove obveze u informiranju javnosti.

"Vrijednost ovog konačnog prijedloga zakona je u tome što pravo na pristup informacijama utvrđuje kao ustavno pravilo i zakonodavno to snažno potvrđuje. Podaci od najvećeg stupnja tajnosti mogu biti podvrgnuti preispitivanju od strane povjerenika. To znači da nema nedodirljivosti", rekao je Pičuljan.

Dok zamjenik ministra tvrdi da je povjerenik snažan jamac provedbe zakona, HDZ-ov Josip Đakić upozorio je na čin izbora povjerenika. "Ovaj zakon bi možda bio dobar s ovom definicijom povjerenika kada bi povjerenika birala dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru. S obzirom na to da njega bira većina koju trenutno ima Kukuriku koalicija, onda možemo posumnjati da će taj povjerenik biti nepristran, objektivan i da će raditi u interesu informiranja hrvatske javnosti", istaknuo je Đakić.

Dvotrećinsku većinu za izbor u raspravi su kao bolji izbor podržali i ostali oporbeni zastupnici. Predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, laburist Branko Vukšić izrazio je nadu da zakon neće ostati mrtvo slovo na papiru. Upozorio je na opasnosti na lokalnoj razini. "Zakon o pravu na pristup informacijama je jedan od zakona na koji velika većina lokalnih šerifa, što ne znači da su svi gradonačelnici, načelnici i župani lokalni šerifi, državnih činovnika koji su isto tako šerifi svojih ureda, ministara, a onda i predsjednika dosadašnje i sadašnje vlasti, doživljava kao smetnju u njihovom svetom služenju samom sebi", smatra Vukšić.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin upozorio je kako se u povjereniku ogromna moć sjedinjuje u funkciji jednog čovjeka. "Prevelika moć se koncentrira u rukama pojedinca koji de facto postaje i pravobranitelj i inspektor i sudac. Da ne bude po onoj narodnoj `kadija te tuži, kadija te sudi`", rekao je Kajin.

Svi su složni kako bi zakon trebao pomoći u sprečavanju korupcije

Pročitajte više