Optuženici koji su "pali" u akciji "Gibraltar" branit će se sa slobode: Otuđili pet milijuna eura

Foto: FAH

VIJEĆE Suda BiH odbilo je zahtjev Državnog odvjetništva i pustilo da se brane sa slobode čelni ljudi Hrvatskog telekoma iz Mostara, te više marketinških i televizijskih postaja koje se tereti za zloporabe kojim je oštećena država za najmanje 5 milijuna eura, objavila je Federalna televizija, a tu informaciju potvrdili su i odvjetnici osumnjičenih.

Prijedlog Državnog odvjetništva BiH odbijen je kao neosnovan za određivanje pritvora devet uhićenih osoba u akciji Gibraltar, objavila je FTV.

Pojasnili su da Sudsko vijeće nije prihvatilo argumente Državnog odvjetništva da bi osumnjičeni mogli utjecati na svjedoke, ukloniti dokaze, ponoviti kazneno djelo ili pobjeći iz države.

Jučer je održano ročište na kojemu su predstavnici Državnog odvjetništva i odvjetnici iznijeli svoje argumente. Odvjetnik Davor Martinović, koji zajedno s kolegom Zdravkom Rajićem brani Zorana Bakulu, smijenjenog s dužnosti člana Uprave HT Mostara, potvrdio je da je njegov klijent pušten na slobodu.

Pušteni da se brane sa slobode

"On je na putu za Mostar i pušten je da se brani sa slobode", rekao je Martinović za Hinu.

Protiv sudskog rješenja o puštanju na slobodu, Državno se odvjetništvo može žaliti Prizivnome vijeću Suda BiH u roku od 24 sata.

Otuđili preko pet milijuna eura

U akciji naziva "Gibraltar" pripadnici SIPA-e uhitili su direktora marketinške agencije S.V.R.S.A. Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović i Sanjina Kulenovića, visoke dužnosnike kompanije HT Eronet Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenicu glavnog direktora televizije PINK BH Lajlu Torlak, direktora Mreže plus Darka Aleksića, direktora marketinške agencije MITA Ejuba Kučuka te vlasnika agencije Fabrika Senada Zaimovića. Njih se tereti da su kao članovi organizirane kriminalne skupine na osnovi krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura izvlačili novac posredstvom off shore kompanija u inozemstvu i stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura za navodni otkup TV prava i usluga koja najvećim dijelom nisu bila stvarno predmetom transakcije. Dio novca zadržan je na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na osobne račune osumnjičenih u inozemstvu i korišten za kupnju skupocjene imovine.

O navodnoj povezanosti nekih od uhićenih s protuzakonitim djelima ranije su pisali austrijski mediji nakon otkrića tajnih računa u jednoj banci u Grazu s kojima je povezivan čelnik HT Eroneta Stipe Prlić. U rasvjetljavanje ovoga slučaja bili su uključeni i istražitelji iz Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Pročitajte više