Osječki gradonačelnik: Ako izgubimo spor protiv Strabaga, ne znam kako ćemo preživjeti

Foto: IvanVrkic.hr

OSJEČKI gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je danas kako su nastavljeni razgovori s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher" o mogućem dogovoru u vezi sa sudskim sporom, čiji bi gubitak bio golem financijski teret za grad, ali su, kako je rekao, unatoč određenom približavanju stajališta, razlike još velike.

Javna ustanova Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) prošle je godine izgubila prvostupanjski sudski spor protiv "Strabaga" i "Saubermachera" zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada, koja nikad nije ni počela, a zbog čega bi gradovi osnivači - Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek mogli platiti oko 100 milijuna kuna odštete.

Odgovarajući na vijećnička pitanja o stanju tog predmeta, o kojem se očekuje pravomoćna sudska odluka, Vrkić je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća rekao kako se "polako približavaju nagodbi" između svojih zahtjeva i njihovih popuštanja, ali ne može jamčiti uspješan završetak jer su razlike još prevelike.

Inzistiramo na tome da podijelimo stvarne troškove koji su nastali u tom slučaju, ali im se ne može isplatiti odšteta za neostvarenu dobit jer posao na izgradnji nije ni počeo, rekao je Vrkić.

Budući da su grad i tvrtka Gradski prijevoz putnika (GPP) u međuvremenu izgubili prvostupanjski sudski spor sa zagrebačkom tvrtkom "Smoking", kojoj treba biti isplaćena odšteta veća od sedam milijuna kuna, nezavisni vijećnik Miroslav Šimić upitao je kako se gradska vlast za to priprema jer bi, po njegovim procjenama, ukupna šteta s kamatama mogla dosegnuti 15 milijuna kuna.

Vrkić je odgovorio kako se gradska uprava koristi svim pravnim sredstvima te da "u ovom trenutku ne treba nagađati o krajnjem ishodu". "Ako izgubimo veliki sudski spor protiv Strabaga, ne znam kako ćemo preživjeti i onda ću vjerojatno biti stečajni upravitelj Osijeka, ali takvu funkciju neću obavljati", poručio je Vrkić.

Vijeće je većinom glasova prihvatilo izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna, u kojem je iskazan manjak od 42 milijuna kuna, pri čemu su, unatoč određenim uštedama u rashodima, znatno podbacili prihodi, poput poreza na dohodak i promet nekretnina, te komunalne naknade, a nenaplaćene tražbine na kraju godine bile su veće od 120 milijuna kuna.

Vijećnik HDSSB-a i bivši gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako je na kraju njegova mandata, polovicom prošle godine, manjak u gradskoj blagajni bio oko 11 milijuna kuna te da je potrebno agresivnije naplaćivati tražbine kako bi se prihodi i rashodi uravnotežili.

Pročitajte više