Ostojić: Hrvatska bi iduće godine mogla biti dio Schengena

Foto: Hina

DVIJE godine nakon što je Hrvatska primljena u Europsku uniju, ima pravo tražiti primanje u Schengen. Za naše građane to je važno jer više ne bi morali u Europu ići s putovnicom ili osobnom kartom, nego bi se slobodno kretali po Europi, kao sada u Hrvatskoj.

"Izjava koja je danas usvojena na Vladi, prvi je korak. 1.7. počinju teći rokovi od kojih će, nadam se vrlo skoro, biti napravljena evaluacija. Treba biti realan i kazati da se to ne događa u deset dana, ni u mjesec dana, to je postupak koji traje otprilike godinu i pol dana i to je vrijeme u kojem će Hrvatska, vjerujem, dokazati da je sposobna čuvati vanjsku granicu Europske unije", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić RTL-u.

Dodao je da će Hrvatska sigurno za godinu i pol biti pozitivno ocijenjena što se tiče naše tehničke sposobnosti da čuvamo vanjske granice EU. No, odluku sve zemlje države članice moraju donijeti jednoglasno. Primjerice, Rumunjska i Bugarska, iako su već godinama u EU, još nisu članice schengenskog prostora.

"Što se tiče Hrvatske, u ovom trenutku rezultati pokazuju da smo zemlja koja izuzetno dobro čuva ne samo svoju granicu, već i ono što je problem u Europi kod nas je problem u najmanjoj mogućoj mjeri; broj azilanata pada, broj ilegalnih imigranata u Hrvatskoj pada", kaže Ostojić.

Pročitajte više