Ovo je HDZ-ova obrana: "Za sve je kriv Sanader, novac je trošen po osobnom kriteriju male i odabrane skupine pojedinaca!"

Foto: Hina

ODVJETNIK HDZ-a na suđenju u slučaju Fimi media, Vladimir Terešak, kazao je kako se HDZ, kao prva stranka optužena za korupciju, ne osjeća krivom te da je, suprotno tvrdnjama Uskoka, u ovom slučaju HDZ oštećen jer je mali krug ljudi obmanjivao donatore i novac zadržavao za sebe.

U obrani svoje stranke pred zagrebačkim Županijskim sudom Terešak je ustvrdio kako je Uskok, odustajući od kaznenog progona bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, trebao odustati i od progona HDZ-a.

"Ivo Sanader kao predsjednik stranke nije potpisao niti jedan financijski dokument, već je za to, prema statutu stranke, odgovoran glavni tajnik", rekao je Terešak. Kako je USKOK odustao od istrage protiv bivšeg tajnika Ivana Jarnjaka isto je, smatra, trebao učiniti i u slučaju HDZ-a.

"Mišljenja sam da je Uskok trebao obustaviti istragu i protiv HDZ-a, no desio se presedan i Uskok je optužio stranku što nije zabilježeno u svjetskoj sudskoj praksi. Time joj je nanio štetu i odredio pobjednika parlamentarnih izbora", kazao je Terešak.

Dodao je da predsjedništvo HDZ-a nikada nije odlučivalo o financiranju stranke iz crnih fondova. Za tim, kazao je, nije bilo niti potrebe jer je HDZ imao dovoljno redovnih prihoda i donacija.

Terešak je rekao i da je prikupljanje novca bilo "obmanjivanje donatora koji su davali novac smatrajući da doniraju HDZ", a zapravo su ga pojedinci koji su djelovali izvanstranački zadržavali za sebe.


"To je bilo štetno za stranku jer je novac završavao na privatnim računima, a ne u stranci", ustvrdio je Terešak.

Smatra i da je novac trošen po "osobnom kriteriju male i odabrane skupine pojedinaca", da se "brojao u carini, a ne u stranci" te dijelio isključivo po izboru optuženog bivšeg premijera koji je ovlasti crpio kao šef vlade, a ne HDZ-a.

"Branka Pavošević po naloge je odlazila u Vladu, a ne u stranku, novac se brojao u carini, a ne u stranci. Novac se dijelio osobama po izboru prvooptuženika i u iznosu koji je on određivao, a nije se dijelio dužnosnicima HDZ-a", istaknuo je HDZ-ov odvjetnik.

Obranu je u ime marketinške agencije Fimi media iznijela i njezina pravna zastupnica Marica Ivanković koja je govoreći o djelovanju vlasnice agencije Nevenke Jurak istaknula:

"Bila je u svjesnom nehatu, radila je neke poslove olako držeći da do kaznenog progona neće doći, a opet je došlo", rekla je Ivanković

HDZ-u se, zajedno sa Sanaderom, bivšim stranačkim rizničarom i šefom carine Mladenom Barišićem, stranačkom blagajnicom Brankom Pavošević i ostalima, sudi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna u stranački crni fond preko marketinške agencije Fimi media.

Uskokove optužbe po kojima je novac, osim u crnoj stranačkoj blagajnici završavao i u privatnim džepovima, priznala je većina optuženika, dok Sanader tvrdi kako je žrtva progona svoje nasljednice Jadranke Kosor i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Pročitajte više