Pakistanski talibani biraju novog vođu

Foto: Hina

GLAVNO vijeće pakistanskih talibana sastaje se u subotu kako bi izabralo nasljednika Hakimulaha Mehsuda koji je u petak poginuo u napadu američke bespilotne letjelice, a njegovo je imenovanje važno za budućnost mirovnih pregovora s vladom u Islamabadu.

Hakimulah Mehsud, tridesetogodišnjak koji je 2009., nakon smrti svog tutora Bajtulaha Mehsuda izabran za vođu TTP pokreta u Pakistanu, izgubio je život zajedno sa svojim osobljem u petak u napadu bespilotne letjelice blizu Miranšaha, prijestolnice Sjevernog Vaziristana, uporišta džihadističkog pokreta na tom području. Hakimulah je odmah u petak navečer pokopan u plemenskoj zoni na sjeverozapadu Pakistana.

U noći na subotu počela se okupljati talibanska 'šura', vrhovno vijeće, na tajnom mjestu na plemenskom području kako bi izabrali Mehsudova nasljednika, rekli su za France presse talibanski izvori.

Spominje se više imena za njegova nasljednika na tu dužnost, među kojima su Kari Valajat Mehsud, Hakimulahov bratić i Asmatulah Šahin, čelnik glavnog talibanskog vijeća.

Mehsudova smrt događa se u trenutku kada premijer Navaz Šarif treba poslati izaslanstvo u plemenska područja kako bi uspostavio vezu s pobunjenicima radi eventualnih mirovnih pregovora.

Šarif se nada da će pregovorima prekinuti talibanske napade u kojima je od 2007., kada je osnovan TTP, ubijeno više tisuća ljudi u zemlji.

Pročitajte više