Papa doputovao na Filipine: Angažirano 50 tisuća vojnika i policajaca

Foto: Hina

PAPA Franjo doputovao je danas iz Šri Lanke na Filipine kako bi poslao poruku milosti i suosjećanja milijunima siromašnih Filipinaca, među kojima su i oni pogođeni jednim od najsnažnijih tajfuna.

Filipini, najkatoličkija azijska zemlja gdje vjernici čine 80 posto stanovništva, pokrenula je najveću sigurnosnu operaciju povodom papinog dolaska rasporedivši gotovo 50.000 vojnika i policajaca u prijestolnici Manili i u središnjoj pokrajini Leyateu koju će Franjo posjetiti ovoga vikenda.

Vlasti su povodom njegova dolaska proglasile trodnevni državni praznik. Franjo će se sastati s preživjelima tajfuna Haiyana, koji je u studenome 2013. poharao zemlju i otvoriti novi katolički centar za siromašne nazvan po njemu. U pustošenju Haiyana poginulo je 7.300 ljudi, a više od četiri milijuna ih je postalo beskućnicima.

Azija je prioritet Franjinog papinstva. Tijekom boravka u Južnoj Koreji u kolovozu Franjo je taj kontinent nazvao "velikom granicom". Najmnogoljudniji kontinent ima najmanji postotak katolika. U nekim zemljama, Kini, Sjevernoj Koreji, Vijetnamu, Mianmaru, izloženi su progonu.

Papa je 4. siječnja objavio da je četiri nadbiskupa iz Mianmara, Tajlanda i Vijetnama promaknuo u kardinale.

Pročitajte više