Papa pobrkao prioritete: Na Kubi će se sastati s Castrom, ali ne i sa žrtvama svećenika pedofila

PAPA Benedikt XVI. najavio je jednotjedni posjet Kubi krajem ožujka, a već je sada jasno da ga neće dočekati dobrodošlica kakvu je očekivao. Naime, nekoliko tjedana prije njegova dolaska, u zemlji je izbilo nekoliko prosvjeda, ali Papa je odlučan u dokazivanju da je veza između njega i komunističkog režima na Kubi vrlo dobra, javlja The Washington Post.

Bit će ovo drugi posjet Benedikta XVI. Latinskoj Americi, koju naseljava gotovo 50 posto svjetskih Katolika. Prije Kube, Papa je 2007. godine posjetio Brazil. Tijekom posjeta Kubi susrest će se s političkim vođama Meksika i Kube, a prema najavama glasnogovornika Vatikana, nakratko će se sastati i s komunističkim vođom Fidelom Castrom.

S druge strane, Benedikt XVI. neće otputovati u Ciudad de Mexico i neće se sastati sa žrtvama svećenika pedofila. Podsjetimo, Katoličku crkvu u Meksiku potresa skandal oko svećenika Marciala Maciela, osnivača konzervativnog crkvenog reda Kristovih legionara. Nakon njegove smrti 2008. godine, u javnosti su se pojavile informacije da je desetljećima zlostavljao maloljetnu djecu te čak s dvije djevojčice dobio djecu.

Iako je i sam, u vrijeme kada je još bio kardinal, naredio istragu protiv Maciela, na svom rasporedu nije pronašao dovoljno vremena da posjeti njegove žrtve.

Pročitajte više