Papin boravak u Svetoj zemlji osiguravat će 8000 policajaca

Foto: Hina

ŠEF izraelske policije Yohanan Danino u nedjelju je izjavio kako nijednom židovskom ekstremistu neće dopustiti da pokvari skorašnji posjet pape Franje Svetoj zemlji te da će tijekom njegova boravka u Jeruzalemu biti mobilizirano ukupno 8000 pripadnika snaga sigurnosti.

"Učinit ćemo sve što možemo kako bismo zajamčili da židovski ekstremisti ne poduzmu ništa ni na jednom svetom kršćanskom mjestu i kako bi ovo putovanje prošlo uspješno", rekao je Danino na konferenciji za novinare u Jeruzalemu.

Kako izvješćuju izraelski mediji, policija i Shin Beth, tajna služba unutarnje sigurnosti strahuju da radikalni židovi ne iskoriste Papino hodočašće u Svetu zemlju od 24. do 26. svibnja kako bi pojačali svoju kampanju zastrašivanja onih koje smatraju "idolopoklonicima" i pribjegli vandalizmu ili fizičkim napadima.

Papa će 25. svibnja poslijepodne iz Jordana doputovati u Izrael gdje će biti poduzete mjere sigurnosti slične onima poduzetim za vrijeme posjeta Izraelu američkog predsjednika Baracka Obame 2013.

"Ne smijemo podcjenjivati važnost ovoga posjeta na nacionalnom i na međunarodnom planu", istaknuo je Danino. "Nemamo razloga za zabrinutost, jer nam je Izrael na raspolaganje stavio iznimno velik broj snaga sigurnosti", rekao je latinski jeruzalemski patrijarh Fouad Twal.

Pročitajte više