Pet žrtava zime u dva dana: U Slatini tijekom čišćenja snijega preminula majka 17-mjesečnog djeteta

Foto: Emica Elvedji/Cropix

PORED brojnih problema sa snježnim nevremenom, u Hrvatskoj su jučer četiri ososbe preminule zbog hladnoće ili tijekom čišćenja snijega, a peta je preminula jutros.

Jedna je osoba preminula u Pitomači u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom čišćenja snijega ispred svoje kuće. Vijest o još tri smrtna slučaja i sa osječkog i valpovačkog područja. Preminule su tri starije osobe, dvije u Osijeku i jedna u Valpovu. U hitnoj pomoći rekli su kako su svo troje bili kronični bolesnici, kojima se stanje pogoršalo zbog hladnoće.

Danas ujutro je, također tijekom čišćenja snijega, ispred kuće u Slatini preminula 35-godišnja žena. Zasad nije poznato što je izazvalo smrt inače zdrave mlade žene koja je i majka 17-mjesečnog djeteta.

Ne izlaziti van bez potrebe!

Liječnici stoga upozoravaju sve kronične bolesnike da se budu oprezni i zaštite se od hladnoće.

"Starijima je preporuka da uzimaju terapiju i ne izlaze van bez nužne potrebe. Srčani bolesnici posebno se trebaju paziti jer se na niskim temperaturama krvne žile sužuju pa češće imaju probleme", rekla je Ileana Lučić Renaud.

Kronični bolesnici trebali bi se opskrbiti lijekovima za vrijeme velikih hladnoća i ostati u kućama. U slučaju bilo kakvih poteškoća ili problema sa zdravljem bilo bi dobro savjetovati se s liječnicima opće prakse.

"Oni koji moraju izlaziti van, moraju imati prikladnu obuću, paziti, pokušati hodati po očišćenim dijelovima, obući se toplo da ne bi došlo do ozeblina i ne piti alkohol", izjavila je Lučić Renaud.

Djelatnici hitne pomoći u snijegom pogođenim gradovim jučer su imali tijekom dana pune ruke posla. U Zagrebu je čak 25 posto intervencija otpadalo na lomove i iščašenja zbog padova na snijegu i ledu.

Pročitajte više