Petrovčani obilježili 22. obljetnicu progonstva

Ilustracija: Hina

MJEŠTANI Petrovaca kod Vukovara, sela koje većinom nastanjuju Rusini i Ukrajinci, danas su obilježili 22. obljetnicu protjerivanja, a polaganjem vijenca kod spomen obilježja na mjesnome groblju prisjetili su se i 19 ubijenih sumještana u Domovinskom ratu.

Na skupu u središtu Petrovaca načelnik Općine Bogdanovci Juraj Mihajlović podsjetio je na stradanja Petrovčana u Domovinskom ratu, pogibiju trojice branitelja i 16 civila dok se za jednim Petrovčaninom još uvijek traga.

Predsjednik petrovačke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Andrija Krizmanić u izjavi Hini naglasio je da su Petrovci prije rata imali oko 1200 stanovnika od kojih su 80 posto bili Rusini i Ukrajinci, a odmah nakon tragičnih događaja u Borovu Selu 1991. godine 36 žitelja Petrovaca uključilo se u oružanu obranu. Mnogi drugi sudjelovali su u opskrbljivanju vukovarske bolnice hranom sve do okupacije sela 1. listopada 1991. godine, kada je u progonstvo otišlo oko 400 mještana, a njih još 116 protjerano je 22. ožujka 1992. godine.

Krizmanić je podsjetio da su za devetero Petrovčana podignute optužnice zbog ratnog zločina ali da nitko od njih još nije procesuiran. Također je podsjetio i na 20 branitelja Vukovara zarobljenih u proboju iz Vukovara te ubijenih oko Petrovaca čija tijela još nisu pronađena.

Skup u Petrovcima pozdravio je i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

U mimohodu od središta sela do mjesnoga groblja svi sudionici skupa na lijevoj su ruci nosili bijele trake kao podsjetnik na trake koje su u vrijeme okupacije sela nesrbi bili prisiljeni nositi.

Obilježavanje 22. obljetnice progonstva mještana Petrovaca zajednički su organizirali Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i mjesni UHDDR.

Pročitajte više