Pevec protiv države: Na sudu traži 500 milijuna kuna odštete



NA OPĆINSKOM sudu u Bjelovaru održano je prvo ročište u parničnom procesu Zdravka i Višnje Pevec protiv države. Pevecovi tuže državu za naknadu štete i to za pola milijarde kuna.

Peveci su tražili da ih se oslobodi od sudskih troškova. Kazali su da troškove suđenja ne mogu platiti jer su trenutno prisiljeni živjeti na teret roditelja. "Nismo zaposleni, nemamo ušteđevinu, a jedini prihodi su nam naknada od 1100 kuna od Zavoda za zapošljavanje", požalio se bračni par Pevec.

Okosnica tužbe je nezakonit rad upravnih i pravosudnih tijela zbog čega su, tvrdi njihova odvjetnica Silvana Smodlaka, prilično oštećeni.


"Jedna šteta je izgubljena dobit pa nestanak osobnih stvari, njegovih i njegove obitelji. Šteta su i osobna jamstva jer su gospodin Pevec i njegova obitelj svojom osobnom imovinom jamčili dugove društava pa su to djelomično i platili. Ima još raznih vidova štete, toga ima jako puno", rekla je Smodlaka.

Zato će Pevecovi pred sudom pokušati dokazati niz svojih tvrdnji baš kao što su to činili danas. Na početku ročišta više od sat vremena utvrđivalo se imaju li uvjete da budu oslobođeni plaćanja sudske pristojbe jer zbog blokade imovine navodno žive od svega tisuću kuna koje dobiju svaki od Zavoda za zapošljavanje.

Podsjetimo, članovima obitelji Pevec iz stečajne je mase pripalo 830 tisuća kuna na ime plaće, no očito ne odustaju od uvjeravanja da su previše uložili kako bi se pomirili samo s tim iznosom. Istovremeno, još se uvijek čeka kraj kaznenog postupka kojim se supružnicima Pevec na teret stavlja gospodarski kriminal u kojem je posebno sporan Višnjin austrijski račun.

Pročitajte više