"Po školi šeću roditelji i žicaju ocjene, prijavite one koji vam prijete"

Ilustracija: Arhiva

KAKO se približava kraj školske godine na internetskom portalu za učitelje i nastavnike Nastavnici.org odlučili su podsjetiti svoje kolege na stvari koje mnogi zaboravljaju.

"Po školi šeću roditelji i žicaju ocjene", pišu na portalu. Podsjećaju kako po propisima roditelji u zadnjem tjednu nastave više ne mogu dolaziti na informacije.

"Kao prvo, više se nemaju o čemu informirati; ako dosad nisu doznali sve što treba o svom djetetu, sad je prekasno za bilo kakvo odgojno djelovanje. Kao drugo, po Pravilniku o ocjenjivanju (čl.14), “U posljednjem tjednu prije završetka nastavne godine ne organiziraju se roditeljski sastanci i individualni informativni razgovori.” Tko inzistira na razgovoru, krši zakon", pišu na portalu.

Podsjećaju i da je zakonska obaveza svakog učitelja i nastavnika, nakon što su prošle godine pretučene dvije učiteljice i jedan ravnatelj, prijaviti policiji svako sumnjivo ponašanje, prijetnju ili naznaku prijetnje usmjerenu prema bilo kojoj osobi u školi.

"Ukoliko to ne prijavite, a nešto se dogodi zato jer niste prijavili, odgovorni ste vi. Ako prijavite ravnatelju, a ravnatelj ne prijavi policiji i bilo što se dogodi, kriv je ravnatelj. Ponavljamo: u posljednjem tjednu, kad se zaključuju ocjene, roditelji nemaju što raditi u školi. Već samo njihovo prisustvo može biti element pritiska.

Ukoliko se nađete pod pritiskom, vičite i zovite: policiju, novinare, nas.

Ako šutite i trpite, sami ste si krivi", pišu na portalu Nastavnici.org.

Pročitajte više