Pogledajte emotivnu snimku poplava koje su opustošile Srbiju

Screenshot: Helivideo

NAJMANJE 19 žrtava, deseci ozlijeđenih i više od 25.000 evakuiranih građana posljednji su službeni podaci u ponedjeljak o posljedicama katastrofalnih poplava u Srbiji, ali u ovom trenutku još nema ni približnih procjena o razmjerama štete u poljoprivredi, industriji, uništenoj ili oštećenoj infrastrukturi, stanovima i kućama na poplavljenim područjima.

Najteže je stradala beogradska prigradska općina Obrenovac u kojoj se dosad nađeno 12 žrtava, evakuirano je više 7.800 građana, ali je praktično poplavljen i iseljen cijeli grad i većina njegovih stanovnika još se dugo neće moći vratiti u svoje stanove i kuće, a procjene su da se pojedini stambeni objekti više ne mogu ni koristiti.

Na teritoriju Srbije bez struje je i dalje više od 26.000 obitelji, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugroženo ih je više od 1.760, pokazuje dosadašnja evidencija stožera za izvanredne situacije MUP-a Srbije.

Snimku nevjerojatnih razmjera poplava u Srbiji napravila je ekipa "Helivideo" koja sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.



Kroz prihvatne centre Crvenog križa i sektora za izvanredne situacije prošlo je više od 9.000 evakuiranih Obrenovčana, ali se se nakon evidenciji neki od njih smjestili kod srodnika i prijatelja.

Evakuacija i dostava hrane i vode ugroženima u Obrenovcu i dalje je u tijeku, a angažirani su domaći i međunarodni spasilački timovi iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore.

Pomoć Srbiji htjela je poslati i Republika Srpska, ali je vlasti u Beogradu nisu htjele prihvatiti, ocijenivši da je neophodnija u tom entitetu BiH, takođe pogođenom katastrofalnim poplavama tijekom kojih je stradalo najmanje 16 osoba, a prve su procjene da će šteta biti više od 500 milijuna eura.

U Srbiji je, osim Obrenovca, uništen i veliki dio kuća u zapadnosrbijanskom gradiću Krupanj, do čijih se mještana zbog uništenih cesta i klizišta moglo doći samo iz zraka pa im je prva humanitarna pomoć stigla tek nakon dva dana.

Pročitajte više