Pokret i dalje zabranjen: Egipatski sud odbacio tužbu Muslimanskog bratstva

Foto: Guliver image/Getty images

EGIPATSKO Muslimansko bratstvo nije uspjelo u nastojanju da u srijedu obori sudsku presudu kojom se taj pokret zabranjuje, izvješćuje državna novinska agencija MENA.

"Na danas najavljenom ročištu, Sud za hitne slučajeve u Kairu odbacio je prigovor Muslimanskog bratstva kojim se tražilo poništenje presude kojom su zabranjene aktivnosti skupine", prenosi MENA.

Sud je u rujnu izvan zakona stavio Muslimansko bratstvo nakon što je vojska u srpnju svrgnula s vlasti predsjednika Muhameda Mursija, nakon čega su slijedili masovni prosvjedi protiv njegova upravljanja zemljom.

Istodobno je trajala kampanja sigurnosnih snaga čiji je cilj bio slomiti islamistički porket u kojemu su stotine njegovih članova ubijene, tisuće uhićene, a vođama se, uključujući i Mursiju, sudi.

Nakon Mursijeva svrgavanja s vlasti Egipat je postao žestoko podijeljena zemlja. Vlada koju je postavila vojska obećala je održavanje novih izbora u predstojećih nekoliko godina. Strane vlade smatraju da u njima trebaju sudjelovati sve političke stranke kako bi se pokazao vjerodostojan zaokret prema demokraciji. Sudska odluka nagovješćuje da bi Muslimansko bratstvo moglo biti isključeno iz utrke.

Pročitajte više