Polemika oko Jadransko-jonske autoceste i ostavka Lovrić Merzel obilježili tjedan

Foto: Hina

OVAJ tjedan obilježile su ostavka sisačke županice Marine Lovrić Merzel, čistačica koja je prisustvovala amputaciji, svađe biskupa i vlasnika kluba te za Hrvatsku tipična svađa oko ustaša i partizana.

Merzel ostavku dala "iz čisto pravnih razloga"

Marina Lovrić Merzel dala je ostavku na mjesto županice. To je bio uvjet kako bi mogla idući tjedan izaći iz pritvora. Njezin odvjetnik Berislav Živković kaže da je ostavku dala iz čisto pravnih razloga.

"Županijski sud nije uvažio smjernice Ustavnog suda i na neki način smatra da je smjernica o zamjeni istražnog zatvora mjerama zabrane obavljanja funkcije županice neprovediva. U tom trenutku meni preostaje ponovo se žaliti na takvu odluku i ponovo ići na Ustavni sud, a to znači daljnjih mjesec, dva svega i to je jedan zatvoreni krug. Što bi onda Ustavni sud rekao ne znam i bi li to bilo provedivo ne znam", rekao je odvjetnik Lovrić Merzel Berislav Živković.

Izbori se moraju održati u roku od devedeset dana.

No, u isto vrijeme novi problemi muče sisački SDP. Oporba je prijavila gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček DORH-u zato što misle da je pogodovala Udruzi Copa beach za dobivanje višemilijunskog posla od HŽ Infrastrukture. U međuvremenu šef SDP-a i premijer Zoran Milanović bacio se na vanjske poslove.

"Monetizacija autocesta je nažalost posljedica toga da se cesta puni tri ili četiri mjeseca u godini, a ostatak godine je prazna"

U ponedjeljak se u Cavtatu sastao s premijerima BiH, Crne Gore i Albanije i najavio kako je postignut konsenzus oko Jadransko-jonske autoceste. Ona neće ići kroz Hrvatsku nego preko Trebinja, a Dubrovnik će dobiti poseban odvojak.

Premijer se osvrnuo i na planiranu monetizaciju hrvatskih autocesta. Ponovio je kako je ona nužnost, s obzirom da smo ih sagradili vlastitim novcem.

"Monetizacija autocesta je nažalost posljedica toga da se cesta puni tri ili četiri mjeseca u godini, a ostatak godine je prazna. A nas ima samo 4,3 milijuna, a ne 12 milijuna. Nema nas dovoljno da bismo tu cestu cijele godine eksploatirali. Zato nam treba veza prema jugu'', obrazložio je Milanović razloge za odluku vladajućih o monetizaciji.

Premijer je bio i na sastanku šefova regije u Berlinu i tamo najavio rješenje graničnog pitanja sa Srbijom. U međuvremenu u Hrvatskoj se raspravljalo o dodacima na plaće, pogotovo liječnika koji imaju bolja primanja od premijera.

Čistačica morala pomagati na operaciji

S druge strane, kakvo je stanje u zdravstvu najbolje govori događaj iz bjelovarske bolnice gdje je čistačica prisustvovala operaciji amputacije. Promptno je reagirao resorni ministar Siniša Varga.

Čistačica nema što raditi u medicinskom timu. Oni su sastavni dio procesa isključivo čišćenja i da li su oni zaposlenici ili outsourcani to je nebitno, ali niti u jednom slučaju ne mogu biti dio medicinskog tima. Poslali smo zdravstvenu inspekciju da utvrdi činjenice na licu mjesta i zdravstvena inspekcija će samostalno sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti predložiti mjere koje će ministar poduzeti", poručio je Varga.

Crkva se petlja u sve

Na jugu Hrvatske više su se bavili Crkvom, sodomom i gomorom zvanom noćni život te partizanima. Sukob šibenskog biskupa Ivasa i vlasnika kluba Azimut prelio se i u ovaj tjedan.

Ivas je prvo napao klub koji je tik uz njegovu katedralu, uz obavezno spominjanje droge i alkohola pa su onda iznenada policajci po prvi put pokucali na vrata kluba i priveli vlasnike. Sukob je podijelio Šibenik pa jedni brane biskupa, a drugi tvrde da se nad Šibenikom čini kulturocid. Jedan od vlasnika Azimuta Đorđe Katalinić javio se Media servisu:

"Gdje god se pojavi, znam osobno za dva slučaja krštenja i pričesti gdje nas je spominjao, ne znam uopće čemu to, jer kada u Vrpolje dođe 4.000 ili 5.000 ljudi na misu pa kada netko govori loše o nekome to je loša reklama i narušava naš ugled i posao. Priča se o drogama, sodoma i gomora što je apsolutno neistina", rekao je Katalinić.

U Splitu je pak došlo do sukoba zbog pokušaja da jedna ulica u naselju Mejaši dobije naziv po prvom dalmatinskom partizanskom odredu.

Stanovnici su se pobunili jer ne dijele nazore partizana, a gradsko vijeće popustilo. Nitko pak nije pitao stanovnike što im točno smeta u nazorima sedamnaestogodišnjaka koji su ustali protiv fašizma da bi ih onda brutalno poubijali Talijani. Udruge antifašista napale su gradonačelnika, a on kaže da miri ljevicu i desnicu

"Imao sam ja dosta kritika s desnice, a sad se mogu pohvaliti da imam ravnomjerne kritike i s ekstremne ljevice. Ja sam izgleda jedini koji je uspio ujediniti i ljevicu i desnicu", poručio je Baldasar.

Pročitajte više