"Policijo, zaštita LGBT osoba ne traje samo za vrijeme Pridea, napad na Trešnjevci je zločin iz mržnje!"

ZADOVOLJSTVO nije trajalo dugo. Nakon što su dvije Povorke ponosa, splitska pa zagrebačka, prošle u najboljem redu u ta dva grada su zabilježena dva napada na LGBT osobe.

Prvo je u Splitu 17. lipnja fizički i verbalno napadnuto šest djevojaka na plaži Bačvice uz povike "lezbačo", da bi u jutarnjim satima u petak muškarac pretukao dvije djevojke u noćnom autobusu i kod trešnjevačkog placa. Jedna od djevojaka je zadobila frakturu vilice, ima rasječenu usnicu i potres mozga, dok druga ima hematome i masnice na licu. Policiji su djevojke, jedna Hrvatica, a druga Britanka, jasno rekle da se radi o zločinu iz mržnje zbog njihove spolne orijentacije, a sada je na policiji da pronađe muškarca koji ih je napao te na pravosuđu da ih kazni.

> Na zagrebačkoj Trešnjevci pretučen lezbijski par: "Odvratne lezbače i pederi, treba vas sve pobiti i popaliti!"

U reakciji na posljednji događaj pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je kazala da osuđuje svaki napad na dostojanstvo LGBT sugrađana i sugrađanki "uvjetovan njihovom spolnom orijentacijom ili rodnim identitetom". "Naglašavam kako su kazneno pravnim poretkom Republike Hrvatske napadi na fizički integritet LGBT osoba uvjetovani njihovom spolnom orijentacijom ili rodnim identitetom jasno određeni kao zločin iz mržnje i predstavljaju jedan od najgrubljih oblika izravne diskriminacije zabranjen Zakonom o ravnopravnosti spolova", kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te je dodala da je njezina institucija nadležna za suzbijanje diskriminacije temeljem spolne orijentacije i da joj se sa pritužbama mogu obratiti svi pojedinci i pojedinke osobno.


U tim slučajevima Pravobraniteljica može pokrenuti antidiskriminacijski postupak kako bi se utvrdilo radi li se u konkretnom slučaju o diskriminaciji zabranjenoj Zakonom o ravnopravnosti spolova. O najnovijem slučaju premlaćivanja na Trešnjevci pravobraniteljica je doznala "posredno" preko udruženja Zagreb Pride. Ljubičić ističe kako je u prošlosti u ovakvim slučajevima imala dobru suradnju s Ravnateljstvom policije.

"Zabrinjavajući trend"

"Sukladno toj praksi Pravobraniteljica će zatražiti od Ravnateljstva da je detaljno izvještava o poduzetim radnjama kako bi se konkretni počinitelj doveo pred nadležna pravosudna tijela, a žrtvama diskriminacije osigurala učinkovita pravna satisfakcija", zaključila je pravobraniteljica u odgovoru Indexu.

"Osuđujemo ovaj napad i zabrinuti smo time što je to već drugi homofobni napad u deset dana", kazala je za Index Valentina Otmačić iz Amnesty Internationala Hrvatske koji je uoči splitske Povorke ponosa objavio izvješće o napadima na LGBT osobe posljednjih godina u Hrvatskoj naslovljenog "Nezaštićeni: Homofobni i transfobni zločini iz mržnje u Hrvatskoj". "Dva napada u kratkom roku predstavljaju zabrinjavajući trend, najvažnije je kakav posao će sada odraditi policija", kazala nam je Otmačić te upozorila da policija kod napada u Splitu "nije djelovala u skladu sa svojim ovlastima", a nadaju se da se takav slučaj neće pojaviti i sada kod napada dvije djevojke u Zagrebu.

"Zaštita LGBT osoba ne traje samo za vrijeme Pridea!"


"Zaštita LGBT osoba ne traje samo za vrijeme Pridea! Povorke ponosa su ove godine bile dobro osigurane, ali ta zaštita mora trajati 365 dana u godini", kazala je Otmačić te dodala da se u ovom slučaju premlaćivanja na Trešnjevci radi o homofobnom zločinu iz mržnje. "Važno je da se prema tom događaju postupa prema Kaznenom zakonu, a ne kao prekršaju, što se često događa da se takvi događaji tretiraju kao remećenje javnog reda i mira", upozorila je Otmačić te dodala da je vrlo bitno da policija taj događaj tretira kao zločin iz mržnje. Ranije je AI upozoravao da se policija diskriminatorski ponaša prema žrtvama zločina iz mržnje.

U izvještaju su objavili tužne sudbine mnogih žrtava zločina iz mržnje. Dalibor je napadnut 2007. godine nakon zagrebačke Povorke ponosa. Policija nikada njegovom odvjetniku i njemu nije dala odgovor zašto nisu tražili svjedoke koji bi im pomogli pronaći napadače. Uz napad, Dalibor je još bio izložen i homofobnim uvredama svojih susjeda nakon što mu se fotografija pojavila u novinama. Četvorica napadača nikada nisu pronađena. Nakon Povorke ponosa u Zagrebu 2010. godine fizički je napadnut Igor nakon što su ga napadači pitali je li bio na "pederskoj paradi". Slomili su mu ključnu kost, a njegovom prijatelju su razbili zube.

Kao što se sumnja i kod nedavnog napada na Trešnjevci, i tada je Igor kazao da misli da su ih napali "Bad Blue Boysi" koji su ciljano tražili sudionike Parade ponosa. Policija niti u ovom slučaju nikada nije pronašla napadače. Pavla je napadnuta 31. siječnja 2010. godine nakon što je muškarcu u klubu kazala da je lezbijka. Zaradila je nekoliko udaraca u glavu i tijelo nakon što je izašla iz kluba, a slučaj je odmah prijavila policiji.

> Pročitajte cijeli izvještaj Amnesty Internationala

"Svaki put kad bih kontaktirala policiju kako bih dobila više informacije, ponašali su se prema meni kao da moju prijavu ne shvaćaju ozbiljno. Osjećala sam se kao da me žele poslati kući", rekla je Pavla koja je u studenom 2010. godine saznala da policija nije zabilježila motiv mržnje, nego su napisali da ju je napadnuta zato što je muškarac bio pijan. Počinitelj je zbog "remećenja javnog reda i mira" dobio 300 kuna kazne, a kaznena prijava je odbačena.

Nakon prošlogodišnje Parade u Splitu, Damira, njegovog dečka Mislava i još dvojicu prijatelja su u Zagrebu napala trojica pijanih muškaraca. Mislava su mlatili sve dok nije pao na pod tramvaja, a Damira je jedan od napadača udario u lice. Policija je pronašla napadače, ali su potom izgubili dokumentaciju, pa im je suđeno samo na Prekršajnom sudu.

Transrodna žena Angel je 2007. godine nakon nastupa sa svojom grupom napadnuta na parkiralištu u Zagrebu. "Bila sam zbunjena, izgledali su mi sumnjivo, no nisam znala da li mi se udvaraju ili se šale sa mnom. Sve se dogodilo vrlo brzo: razbili su mi bocu o lice. Svi smo počeli trčati prema autu, no oni su nas pratili, udarali su i moje prijatelje. Kad smo napokon stigli do auta, počeli su udarati vozilo", kazala je Angel koju su napala tri muškarca. Počinitelji nikada nisu pronađeni, slučaj nije zabilježen kao zločin iz mržnje, a Angel je još jedan od policajaca kazao da se "takve stvari događaju, kad izlaziš ovako odjevena".

Očito je kako su homofobi počeli izbjegavati Parade ponosa zbog prevelikog rizika od uhićenja, ali su svoje djelovanje prebacili u mračne ulice i tramvaje kada se oko žrtava ne nalaze "kordoni". Policija i pravosuđe imaju način za kažnjavanje počinitelja u Kaznenom zakonu samo to moraju malo rigoroznije provoditi u praksi pa će i slučajeva premlaćivanja LGBT osoba sigurno biti manje.

Pročitajte više