Porezna uprava lagala o plaći Linićevog čovjeka Tihomira Kralja

Foto: Goran Jakuš/Pixsell, Hina

MINISTARSTVO Uprave i Komisija za tumačenje Kolektivnog ugovora potvrdili su nam kako su nas  čovjek od povjerenja Slavka Linića i Branka Šegona Tihomir Kralj te Porezna uprava htjeli obmanuti u odgovoru kada smo ih pitali o 8-postotnom povećanju plaće za Kralja na temelju nepostojećeg znanstvenog zvanja.

Podsjetimo kako je bivši ministar financija Slavko Linić u veljači prošle godine potpisao odluku da se Kralju poveća plaća za osam posto, na temelju Kraljeva nepostojećeg znanstvenog stupnja magistra znanosti. Naravno, kriminalist i bivši policajac Kralj tu titulu - nema.

> Linić svom čovjeku Tihomiru Kralju povećao plaću na temelju nepostojećeg zvanja

Porezna uprava i Kralj u odgovoru na upit Indexa rekli su kako da je Kralj od pomoćnice ravnatelja za upravljanje ljudskim potencijalima i pomoćnice ravnatelja za financije zatražio da mu pravo na veću plaću ne bude isplaćivano te je zahtjevao tumačenje Ministarstva uprave i Komisije za praćenje i primjenu odredbi Kolektivnog ugovora. No, takav zahtjev ne postoji.

Zahtjev nikad nije poslan

"U vezi vašeg pitanja da li je Tihomir Kralj tražio od Komisije za praćenje i primjenu odredbi Kolektivnog ugovora mišljenje vezano za odredbu članka 44. stavka  5. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, obavještavamo vas da prema podacima iz pisarnice nije zaprimljen upit Tihomira Kralja ili Ministarstva financija da li Tihomir Kralj ima pravo na uvećanje plaće od 8 posto", stoji u odgovoru Komisije za tumačenje Kolektivnih ugovora. Ništa slično nisu dobili ni u Ministarstvu uprave.


"Ministarstvo uprave nije zaprimilo upit Tihomira Kralja za tumačenje članka 44. stavka 5. Kolektivnog ugovora, niti upit Ministarstva financija koji bi se konkretno odnosio na imenovanog", stoji u odgovoru Ministarstva uprave.

Za Linića je Kralj bio znanstvenik!

Naime, u vrijeme dok je Kralj bio zamjenik ravnatelja Carinske uprave Ministarstva financija odobrena mu je veća plaća temeljem kolektivnog ugovora iz 2012. godine za državne službene i namještenike prema kojem službenici imaju pravo na veću plaću ako imaju znanstveni stupanj magistra znanosti. Linić je tu odluku potpisao 5. veljače, a prema Rješenju veća plaća počela se isplaćivati Kralju od 7. veljače prošle godine.  

Kralj u svojoj službenoj biografiji ima završenu Policijsku akademiju, odnosno Visoku policijsku školu u Zagrebu, a od lipnja 2009. godine posjeduje i akademsku titulu "sveučilišnog specijalista kriminalističkog istraživanja". Riječ je o završenom poslijediplomskom specijalističkom studiju pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

No, Kralj nikako nije znanstvenik, kako tvrdi Linić, niti je imao pravo na veću plaću.

Pročitajte više