Porošenko: I prema najoptimističnijem scenariju prijetnja s istoka ostaje

Foto: FAH

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko rekao je danas da će "vojna prijetnja s istoka" ostati ako i potraje mirovni sporazum između vladinih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

"Čak i prema najoptimističnijem scenariju vojna prijetnja s istoka nažalost će ostati", rekao je on, referirajući se neizravno na Rusiju u govoru koji je prenosila televizija sa Sveučilišta za nacionalnu obranu.

Porošenko je kazao da je Kijev počeo povlačiti teško naoružanje u skladu s mirovnim sporazumom koji pobunjenici trenutno krše.

OESS je izdao priopćenje u kojem je pozdravio povlačenje teškog naoružanja s linije razdvajanja na istoku Ukrajine. Ukrajina je u četvrtak najavila početak povlačenja teškog oružja s crte bojišnice na istoku zemlje u sklopu mirovnih sporazuma potpisanih u Minsku.

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske dogovorili su na summitu u bjeloruskom Minsku 12. veljače prestanak borbi u istočnoj Ukrajini. Dogovoreni sporazum podrazumijevao je prekid vatre koji je trebao stupiti na snagu 15. veljače, a nakon toga je trebalo uslijediti povlačenje teškog naoružanja. Međutim, strane su se međusobno optuživale za sukobe zbog čega je s povlačenjem odugovlačeno.

Pročitajte više