Postala je tehnološki višak nakon 27 godina: "Još ustanem ujutro i spremam se za posao"

Foto: Index

BROJKA nezaposlenih kao i svake godine početkom sezone nešto je niža. Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 272.265 nezaposlenih osoba što je još uvijek prevelika brojka. Većina mladih uskoro će u još većem broju napustiti zemlju budući da krajem lipnja istječe prva faza prijelaznog razdoblja u kojem zemlje članice EU mogu uvesti ograničenja u pristupu svojem tržištu rada za hrvatske radnike.

Prema prognozi EK Hrvatsku bi u razdoblju do 2019. godine moglo napustiti 166 tisuća ljudi prema dosadašnjem režimu u kojem je dio europskog tržišta rada zatvoren za naše radnike, ili 217 tisuća ukoliko se sve zemlje članice 1. srpnja odluče za ukidanje ograničenja.

Međutim, ovdje bez ikakve nade ostaju oni stariji koji iza sebe imaju preko 20 i više godina staža, a koji su ostali bez posla. Mnogi od njih postali su tehnološki višak, a svjedoci smo i kako se svake godine gasi sve više obrta.

Izgubljeni, ogorčeni i bez ikakve nade gledaju u natječaje za poslove izvješene na izlozima burze.

Početak je mjeseca i moraju se prijaviti na burzu. Iako je izvješen niz lista s oglasima za posao, građani koje smo ondje zatekli tvrde kako posla nema, a HZZ im dodaju mnogi, nimalo ne olakšava da ga pronađu.

"U Njemačkoj svaki dan zovu s burze, a kod nas nikad"

"Bio sam već prije na burzi pa sam se zaposlio i sad sam opet zadnje dvije godine bez posla, doduše radim nešto na crno. Sad sam dobio dijete pa se opet moram prijaviti na burzu. Međutim od toga nikakve koristi. I kad sam prije bio nisu me nijednom zvali za neki posao. Njima je ovdje važna samo evidencija da se vidi koliko ima nezaposlenih. Brat mi živi u Njemačkoj i kaže kako tamo svaki dan zovu s burze da obavijeste za neki posao. Nema mi druge, uskoro ću i ja s obitelji odseliti tamo. Imaju daleko veće plaće i na vrijeme se isplaćuju što je najbitnije", rekao je Ivan.


Po prvi put na burzi našla se i Mirjana. Ovo joj je drugi put da se došla prijaviti jer je prije mjesec dana ostala bez posla nakon punih 27 godina rada.

"Što da vam kažem, još sam u šoku. Radila sam cijeli život u istoj firmi i sad sam dobila otkaz kao tehnološki višak. Još uvijek ujutro ustajem i počnem se spremati za posao da bih se sjetila da više ne radim. Dolazim ovdje gledati natječaje u nadi da ću možda nešto pronaći. Ali budimo realni, imam 50 godina i tko će sad mene zaposliti?", pita se ona.

Bez ikakve nade je i 45-godišnja Ana koja je ostala bez posla prije godinu i pol.

"Po struci sam kemijski laborant i osam godina sam radila za jednu tvrtku i imala sam pravo na naknadu s burze i sad nemam ni to. Čak sam završila i tečaj za njegovateljicu kad sam ostala bez posla u nadi da ću ga lakše naći, ali ništa. S burze me nikad nisu nazvali, gledam i tražim sama", rekla nam je.

Starijima koji su nakon 20, 30 godina ostali bez posla preostaju samo kontejneri

Posebno ogorčen bio je 50-godišnjak iz Siska. Prije 3 mjeseca je ostao bez posla u Sisačkoj rafineriji gdje je radio 27 godina. Iako bi trebao odlaziti na burzu u Sisak kaže kako dolazi ovdje gledati natječaje za posao jer je izbor daleko veći, međutim doživio je kaže, sama razočarenja.

"Preko 30 posto oglasa su obične laži. Ovdje su napisali oglas da traže 5 djelatnika za autopraonicu u Novom Zagrebu i otišao sam na razgovor da bi mi rekli da trebaju samo jednog djelatnika i da ne smije biti stariji od 35 godina. Zvao sam i jednu firmu koja se bavi pakiranjem ribe. Tražili su skladištara i napisali kao uvjet završena SSS. Javio sam se da bi mi rekli da moram imati završenu školu prehrambenog smjera. Jako sam razočaran. Sad kupim boce po Zagrebu i od toga živim", rekao je.

Sreli smo i bivšeg obrtnika koji je na burzi od 2010. godine i to otkako je bio prisiljen zatvoriti obrt jer više nije mogao podmiriti sva davanja državi.

"Imao sam obrt 29 godina, sad pokušavam opet nešto otvoriti jer posla za mene 57-godišnjaka nigdje nema, a na socijalnu pomoć nemam pravo jer imam kuću", rekao je Luka.

Iako joj nije bilo do razgovora s nama, jedna 48-godišnjakinja samo nam je rekla kako već 5 godina ne može pronaći posao. U tom se razdoblju uspjela samo kratkotrajno zaposliti na tri mjeseca kao spremačica.

Hrvatska tako svakim danom sve više ostaje bez mlade radne snage koja će šansu za normalan život pronaći u inozemstvu, a starijima koji su preko 20 i 30 godina radili ostaje samo kopanje po kontejnerima i potraga za praznim bocama, dok im još i to ne oduzmu.

Pročitajte više