Povijesna odluka UN-a o Palestini: EU izašla s besmislenim "jedinstvenim stavom", Hrvatska suzdržana

Foto: AFP

PRIJE današnje Generalne skupštine UN-a tijekom koje će palestinski predstavnici zatražiti od te međunarodne organizacije službeno priznanje Palestine internetskom peticijom je u tu svrhu prikupljeno preko 1,75 milijun potpisa.

Globalna građanska organizacija Avaaz organizirala je potpisivanje peticije koju možete potpisati ovdje.

Peticijom se pozivaju "europski čelnici i sve članice UN-a" da "prihvate legitimni zahtjev za priznanje države Palestine i potvrdu prava palestinskih građana". "Vrijeme je da se prekinu desetljećima bezuspješni mirovni pregovori i okupacija te krene prema miru između dviju država", piše u pozivu na peticiju.

Kako javlja Avaaz, Francuska i Španjolska su signalizirale da će podržati palestinski zahtjev, usprkos snažnom pritisku Izraela i SAD-a da učine suprotno. BBC javlja kako je britanski ministar vanjskih poslova William Hague "sugerirao" da će Velika Britanija na glasanju biti suzdržana.

Prizanjem bi se Palestina mogla legalno suprotstaviti izraelskoj ekspanziji i izraelske ratne zločine dovesti pred međunarodne sudove

Priznanje Palestine na Generalnoj skupštini bio bi konkretan korak prema mirovnom rješenju spora Izraela i Palestine. Također bi pružilo priliku Palestini da se legalno suprotstavi izraelskoj ekspanziji te izraelske ratne zločine dovede pred međunarodne sudove, poput Međunarodnog kaznenog suda.

Palestinske su vlasti prošle godine tražile puno članstvo u UN-u i to im je, zahvaljujući protivljenju SAD-a, odbijeno. Međutim, Palestina je ove godine zagrizla manji zalogaj i zatražila da je UN proglasi "vanjskim promatračem" te joj dodijeli status koji ima i Vatikan.

Ta se odluka donosi većinom glasova na Generalnoj skupštini gdje, za razliku od Vijeća sigurnosti, ni jedna zemlja nema pravo veta. S obzirom na to da je većina zemalja već glasala u korist palestinske države, očekuje se da će sutrašnje glasanje proći u korist Palestine.

Podsjećamo, u posljednjih su se nekoliko tjedana opet zaoštrili sukobi dviju zemalja, Izrael je više puta bombardirao Gazu, a palestinski Hamas je uzvratio, ali slabijim intenzitetom. U sukobu je poginulo više od 160 Palestinaca i mnogo manje Izraelaca.

Hrvatska će biti suzdržana

Kao što je i najavljeno, Hrvatska će biti suzdržana u večerašnjem povijesnom glasanju o promatračkom statusu Palestine. Priopćili su to iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"S obzirom na to da države članice Europske unije nisu postigle zajednički stav vezan uz glasanje o rezoluciji u Ujedinjenim narodima, Hrvatska će, uzimajući u obzir sva stajališta, biti suzdržana. Republika Hrvatska u potpunosti podupire načelo dvije države kao rješenje koje će biti postignuto kroz pregovore i koje će u svojim temeljima dati pravo Izraelu na život u miru i sigurnosti te pravo Palestincima na vlastitu državu", piše u priopćenju.

"Ako rezolucija bude prihvaćena od strane država članica Ujedinjenih naroda, ona će priznati status promatračke države nečlanice Palestini. Hrvatska će i nadalje podržavati napore međunarodne zajednice u pronalaženju održivog rješenja", završava priopćenje MVEP-a.

Kako će glasati europske države?

Podsjećamo, prošle godine su Češka, Litva, Njemačka, Nizozemska i Švedska glasale protiv, Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Luksemburg, Malta, Slovenija i Španjolska za, dok su Bugarska, Danska, Estonija, Mađarska, Italija, Latvija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Velika Britanija bile suzdržane. I Hrvatska je tada bila suzdržana.

Ove godine je deset zemalja EU-a javno dalo podršku Palestini. To su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Luxemburg, Malta, Portugal i Španjolska. Za će biti i inače neutralne europske zemlje Švicarska, Norveška i Island. Velika Britanija zasad je suzdržana.

Češka i Nizozemska nisu objavile svoj stav, Reuters javlja da će se najvjerojatnije suzdržati od glasanja. Njemačka je objavila da ne može dati potporu Palestini, a protiv bi trebale biti i Estonija i Litva, dok su Belgija, Bugarska, Mađarska, Italija, Latvija, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Švedska neodlučne, što znači da će vjerojatno biti suzdržane.

"Jedinstveni stav" bez ikakvog stava

Pritisnuti optužbama da nemaju zajednički stav o večerašnjem povijesnom glasovanju o promatračkom statusu Palestine, čelnici 27 zemalja članica Europske unije usuglasili su općenite zajedničke zaključke.

Kako će pojedina država glasati, poručuju iz Bruxellesu, nije stvar Europske unije. Jedan od glasnogovornika Europske komisije Michael Mann objavio je na redovitoj konferenciji za novinare u 12 sati da je europska dvadesetsedmorka usuglasila zajedničko stajalište koji potpisuje Visoka predstavnica Europske Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Catherine Ashton.

"Sveobuhvatan ispregovarani mir, koji je od presudnog interesa za Europsku uniju, kao i za sve strane u regiji, može i mora biti postignut na bazi dviju država, Izraela i Palestine, u dogovorenim granicama i mirnom i sigurnom suživotu. Gledajući unaprijed nakon današnjeg glasanja važno je za sve strane i aktere da rade na rješavanju konflikta s novim ciljem i bez odlaganja" pročitao je Mann zajedničko stajalište EU-a.

Na komentar novinara da je to općeniti stav, a ne odgovor na pitanje o večerašnjem glasanju, slegnuo je ramenima. "Kao što znate Europska unija ne glasa na Generalnoj skupštini, to rade zemlje članice. Neću komentirati glasanje koje se još nije ni dogodilo", poručio je glasnogovornik.

 

Pročitajte više