Pravobraniteljica Slonjšak traži izmjenu diskriminatorne odredbe Zakona o doplatku za djecu

Screenshot: HRT

PRAVOBRANITELJICA za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak podržala je u petak nastojanja građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" i udruge "Zraka sunca" za izmjenom diskriminatorne odredbe Zakona o doplatku za djecu prema kojoj dječji doplatak, kao naknadu za teško oštećenje zdravlja i nakon navršene 27. godine života, dobivaju samo oni koji su to pravo ostvarili do 1. siječnja 2002.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorava već četiri godine na takvu diskriminatornu odredbu i vladu i zastupnike u Hrvatskom saboru.

"Od 2011. pravobraniteljici za osobe s invaliditetom obraćaju se roditelji djece s teškoćama u razvoju koji su odbijeni u zahtjevu za ostvarivanjem dječjeg doplatka za djecu koja imaju teže oštećenje zdravlja nakon navršene 27. godine. Pritužuju se da su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na one roditelje koji su to pravo ostvarili do 1. siječnja 2002. i kojima, po spornom članku Zakona o doplatku za djecu, pripada doplatak za djecu i nakon navršene 27. godine života, do donošenja posebnog propisa o pravima osoba s invaliditetom", priopćeno je iz Ureda pravobraniteljice Slonjšak.

Iz Ureda pravobranteljice za osobe s invaliditetom stoga su opetovano potaknuli nadležne na bržu pripremu Zakona o inkluzivnom dodatku koji je trebao biti donesen još krajem 2013., ali nije jer je nacrt zakona tada bio loš za osobe s invaliditetom. Dotad bi, smatraju iz Ureda pravobrantieljice, sve osobe s invaliditetom pod jednakim uvjetima trebale ostvariti pravo na naknade, kao što je dječji doplatak i nakon navršene 27. godine.

Pročitajte više