Pregovori u Minsku: Porošenko, Putin, Merkel i Hollande planiraju poduprijeti suverenitet Ukrajine

Foto: Hina

POLITIČKI čelnici četiriju zemalja - ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel - koji u srijedu u Minsku pregovaraju o ukrajinskoj krizi, namjeravaju potpisati zajedničku izjavu kojom se podupire teritorijalna cjelovitost i suverenitet Ukrajine, rekao je jedan izvor iz ukrajinskog izaslanstva.


Izvor, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će kontaktna skupina (Rusija, Ukrajina, OESS) pripremiti odvojeni dokument kojim se potpisnici obvezuju na poštivanje plana o prekidu vatre, dogovorenog u rujnu u Minsku.

I bjeloruski izvori kazali su da bi se na sastanku koji se održava u Palači neovisnosti u Minsku mogao usvojiti koordinirani dokument, javila je ruska agencija Tass.

Početak pregovora u Minsku zasjenio napad separatista na ukrajinske vojnike

Čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke stigli su u srijedu u Minsk i počeli pregovore kojima će pokušati zaustaviti 10-mjesečnu krizu u Ukrajini.

Bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko odvojeno je pozdravio predsjednike Petra Porošenka i Vladimira Putina u Palači neovisnosti u Minsku. Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koju je pozdravio zajedno s francuskim predsjednikom Francois Hollandeom, uručio je buket cvijeća.

U kratkom razgovoru s Lukašenkom, Porošenko je kazao: "Ili će stanje krenuti putem smirivanja, primirja.. ili će situacija izmaći kontroli".

Lukašenko, Putin, Hollande i Merkel sastali su se najprije u četiri oka, a naknadno će im se priključiti njihova izaslanstva.

Ubijeno 19 vojnika

Početak pregovora zasjenio je današnji napad u kojem je ubijeno 19 vojnika. Separatisti su napali grad Debalcevo gdje se nalazi vladin garnizon i tako im nanijeli jedan od najtežih poraza od početka borbi. Kako Reuters piše, separatisti pokušavaju opkoliti vladine snage u Debalcevu.

Pročitajte više