Prehrana bazirana na bilju riješit će problem nedostatka hrane u svijetu?

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREHRANA bazirana na bilju rješenje je svjetske potražnje za hranom do godine 2050., pokazala je nova studija. Ipak, prinos usjeva napreduje presporo, piše NBC.

"Ovo je veoma optimističan plan", rekao je Deepak Ray, voditelj studije.

Svjetska srednja klasa brojila je 2010. dvije milijarde ljudi, a do sredine ovog stoljeća ta će se brojka udvostručiti, tvrdi Ray.

Dok neki upozoravaju kako se jede previše mesa, Ray tvrdi kako se treba usredotočiti na povećanje uzgoja usjeva u regijama svijeta u kojima ta aktivnost napreduje presporo, ukoliko želimo smanjiti jaz između ponude i potrošnje hrane.

Plan i problem

Ray je, zajedno sa svojim kolegama, svoje istraživanje bazirao na pretpostavci da se svjetska proizvodnja usjeva mora udvostručiti do 2050. godine, kako bi odgovarala potražnji udvostručene populacije, rastućim prehrambenim navikama koje zahtijevaju više mesa i mliječnih proizvoda te rastućoj potrošnji bio-goriva.

Istraživački je tim zaključio da proizvodnja četiri najvažnije žitarice - kukuruza, riže, pšenice i soje - raste za 0,9 do 1,6 posto godišnje, što je mnogo manje od potrebnih 2,4 posto.

Tim je podijelio svijet u 13,500 političkih jedinica te tako stvorio mapu na kojoj se vidi kojim je jedinicama napredak najpotrebniji.

Cilj je ove studije usredotočiti se na napredak uzgoja usjeva, izbjegavajući pritom pretvaranje šuma i prerija u poljoprivredne radne površine jer ono dolazi uz visoku cijenu po svjetsku klimu.

"Dodatne strategije, poput okretanja biljnoj prehrani i smanjenja bacanja hrane smanjit će očekivani rast potražnje za hranom", zaključio je tim stručnjaka.

Pročitajte više