Prestigao Microsoft: Apple je kompanija sa najvećom tržišnom vrijednošću u povijesti

AMERIČKI elektronički div Apple srušio je još jedan rekord. Sa tržišnom vrijednošću od 623 milijarde dolara prestigao je Microsoftov rekord iz 1999. godine. Tada je kompanija Billa Gatesa na tržištu postizala vrijednost od 620,58 milijardi dolara.

Sada je Apple i to "preskočio" te je postao kompanija sa najvećom tržišnom vrijednošću u povijesti. No, ta vrijednost još nije usklađena sa inflacijom. Vijest o rušenju još jednog tržišnog rekorda stigla je prije očekivanog "izbacivanja" iPhonea 5 te moguće manjeg i jeftinijeg iPada.

Appleova dionica je danas u jednom trenutku dosegla cijenu od 664,74 dolara prije nego je ponovno pala na 663 dolara. To je bilo 14,98 dolara ili 2,3 posto viša cijena nego u petak kod zatvaranja burze u New Yorku.

No, bez obzira na sjajan tržišni uspjeh Apple, kao i mnoge druge američke kompanije, čekaju mnogi novi izazovi. Jačanje američkog dolara u odnosu na euro i druge valute čini američke proizvode skupljima za strane potrošače. Uz to slabi oporavak američke ekonomija zajedno sa recesijom u najvećim europskim tržištima, stvara probleme u prodaji elektroničkih uređaja potrošačima.

Pročitajte više