Pretjerali s reklamama tijekom Eura: Vijeće za elektroničke medije masno kaznilo HRT i RTL

VIJEĆE za elektroničke medije izreklo je tri prekršajna naloga HRT-u zbog kršenja različitih zakonskih odredbi u visini od 300.000 kuna, te RTL-u jedan od 100.000 kuna.

VEM je na svojoj internet stranici još prije nekoliko dana objavio kako je HRT prekršio nekoliko zakonskih odredbi. Prvi se odnosi na sponzorirani prilog emitiran u emisiji Dobro jutro Hrvatska, a konkretno je riječ o prilogu "vježbajte s nama". Vijeće je donijelo zaključak kako se u konkretnom slučaju radi o kršenju odredbi Zakona o elektroničkim medijima kojom je određeno kako se gledatelje mora jasno obavijestiti o postojanju ugovora o sponzorstvu, a to u ovom slučaju nije bilo učinjeno.

Prikriveno oglašavanje u Dnevniku


Drugi se slučaj odnosi na emitiranje emisije Dnevnik, u čijem je prilogu došlo do oglašavanja te je zaključeno kako tom prilikom oglašavanje nije odvojeno od ostalog sadržaja. Pojednostavljeno rečeno, tu je bila riječ o prikrivenom oglašavanju.

Treća kazna odnosi se na prekoračenje oglašavanja u satu programa tijekom mjeseca lipnja 2012. godine. Taj se slučaj nedvojbeno može dovesti u vezu s Europskim prvenstvom u nogometu koje se održalo u Poljskoj i Ukrajini, a tijekom čijeg je prikazivanja sve "prštalo" od reklama.

Žalba nosi rizik

RTL-u je jučer određena kazna od 100.000 kuna zbog nedostatnog udjela vlastite proizvodnje tijekom mjeseca lipnja ove godine. Podsjetimo i kako je početkom godine VEM RTL-u zaprijetio čak i isključenjem programa jer su skupili tri opomene, a svoj program nisu uskladili s programskom osnovom na temelju koje su dobili koncesiju.

S HRT-a su već najavili kako će se žaliti na ove odluke VEM-a, dok sa RTL-a dosad nema takvih najava. Ipak, valja uzeti u obzir kako je žalba svojevrstan rizik jer sud može višestruko povećati izrečene kazne ukoliko konstatira da je žalba neosnovana.

Pročitajte više