Prijatelji životinja sutra cijeli dan dežuraju i traže hitno otvaranje skloništa za napuštene životinje

PRIJATELJI životinja će sutra od sedam sati ujutro dežurati cijeli dan s transparentima ispred Ministarstva poljoprivrede (Ulica grada Vukovara 78) i ispred Uprave veterinarstva (Planinska ulica 2), tražeći hitno otvaranje gradskog Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu i skloništa udruge Noina arka, koje je inspekcija zatvorila zbog, kako navodi udruga, tobožnje opasnosti od bjesnoće.

Tražit će da ministar Tihomir Jakovina ispuni obećanje o otvaranju oba skloništa, koje je dao još prošli utorak, i nastavljaju sa zahtjevom da Ministarstvo "preuzme odgovornost za besmisleno ubijanje 46 zdravih životinja od strane veterinarske inspekcije, za maltretiranje građana i nezakonito postupanje, kao i za štetu nastalu bezrazložnim zatvaranjem skloništa za napuštene životinje".

"Životinje se nisu mogle zaraziti jer su smještene u odvojene zatvorene boksove" 

"Zatvaranjem skloništa već je učinjena ogromna šteta, a ona je svakim danom sve veća i veća. Počeli su ljetni godišnji odmori tijekom kojih se povećava broj napuštenih životinja u odnosu na ostatak godine. Ne postoji nijedan razlog da su skloništa zatvorena i moraju se hitno otvoriti!", pišu Prijatelji životinja.
 
"Iz fotografija skloništa koja čekaju otvaranje i pasa koji čekaju udomitelje vidljivo je ono što je očito i bez istrage koju je najavilo Ministarstvo poljoprivrede - čak i da je u skloništu u Dumovcu postojala bjesnoća, a nije, nije postojala nikakva mogućnost da od nje obole životinje u ograđenom skloništu udruge Noina arka, gdje su životinje smještene u zatvorene odvojene boksove. Životinje su usmrćene protuzakonito i besmisleno. Udruga Prijatelji životinja neprestano dobiva nove informacije od udomitelja usmrćenih pasa koje potvrđuju da su veterinarski inspektori ulazili u domove ljudi poput nasilnika, odbijali svaki civilizirani razgovor i dogovor te kršili njihova temeljna ljudska prava. Građani nisu pristajali na usmrćivanje, kako tvrdi Ministarstvo poljoprivrede, već su se borili za svoje pse, a inspektori su ih prijetnjama i zastrašivanjem tjerali da potpišu zapisnik. O divljačkom ponašanju inspektora govori i informacija jednog od udomitelja, koji je cijepio psa protiv bjesnoće dan ranije, a kojemu je veterinarski inspektor rekao: 'Ja tu pišem, a drugi će ubijati!' te zatim otišao u vozilo, dok je drugi veterinar usmrtio psa. Inspektori su većini udomitelja lagali da je njihov pas bio u istom boksu s psom Reom za koju je ustanovljeno da je imala bjesnoću i tvrdili da moraju odmah usmrtiti psa, ignorirajući molbe udomitelja da se pas stavi u karantenu i da će platiti sva potrebna testiranja", nastavljaju.

Usmrtili psa bez anestezije, grčio se i umirao u bolovima 

Jedna od šokantnih informacija je da su inspektori ubili psa koji je bio cijepljen protiv bjesnoće čak prije više od tri tjedna. Da bi stvar bila još gora, pas nije uopće bio smješten u Dumovcu, već je bio na čuvanju, a u Dumovcu je primio dva cjepiva protiv psećih zaraznih bolesti te su ga udomitelji cijepili protiv bjesnoće točno na dogovoreni datum prema planu vakcinacije! Jedan od udomitelja svjedoči da su inspektori usmrtili psa samo jednom injekcijom, bez prethodne anestezije, pa se pas grčio i umirao u bolovima.
 
Prijatelji životinja smatraju da je ova afera vrhunac skandaloznog postupanja veterinarske inspekcije te odlučno traže otkaze i strogo sankcioniranje svih odgovornih za nepopravljivu štetu nanesenu životinjama, građanima i skloništima, hitnu reformu veterinarske inspekcije i osnivanje inspekcije za zaštitu životinja te ukidanje odredbe Zakona o zaštiti životinja koja omogućuje ubijanje životinja u skloništima nakon 60 dana.
 
Ubijanja napuštenih životinja događaju se diljem Hrvatske, kao i značajni propusti veterinarske inspekcije koja ne staje u obranu njihovih života, a na što ih obvezuju zakon i etički principi. Jedan od sramotnih primjera je "sklonište" u Sisku koje ubija životinje i u kojemu, nakon prijave udruga, inspekcija nije našla nikakve nepravilnosti, dok je istovremeno državno odvjetništvo u svojem optužnom prijedlogu našlo čak deset točaka kršenja zakonskih propisa.
 

Pročitajte više