Pritisak na strance: Rusija deportira visokopozicionirane zaposlenike stranih tvrtki

Foto: kremlin.ru 

JOŠ i prije početka krize u Ukrajini, koja se bliži kulminaciji, odcjepljenjem Krima, ruske vlasti počele su sa sustavnom deportacijom stranih poslovnih ljudi, javlja Bloomberg.

U većini slučajeva, radi se o deportacijama zbog beznačajnih prekršaja, a kako se očekuje da će zapad nametnuti sankcije  Rusiji, za očekivati je da će broj deportacija biti još i veći.
 
Više od tisuću stranih poslovnih ljudi izgubilo je radne vize u Rusiji, od početka godine, zbog sitnijih prekršaja poput nepropisnog parkiranja, pušenja u prostorijama gdje je zabranjeno ili prelaženja ceste izvan pješačkog prijelaza.
 
Bloomberg navodi primjer Quentina O'Toolea, glavnog direktora revizorske tvrtke Deloitte & Touche, koji je nakon povratka s puta zadržan na aerodromu, te deportiran zbog kazne za prebrzu vožnju.
 
Za prekršaj čak nije bio kriv on nego njegova supruga, a odvjetnicima tvrtke je trebalo šest tjedana da mu ponovno ishode vizu.
 
Udruga europskih tvrtki AEB, upozorila je svoje članice među kojima su i velike tvrtke poput Siemensa, na rizike i najmanjih prekršaja njihovih zaposlenika iz inozemstva.
 
Slični pritisci javljali su se i 2008. godine, kada je Europska unija prijetila sankcijama Rusiji, zbog intervencije u Gruziji.

Pročitajte više