Privremeno primirje u Tripoliju, u Bengaziju pronađeno 75 tijela

Screenshot: YouTube

SUKOBLJENE libijske paravojne skupine koje se bore za nadzor nad zračnom lukom u Tripoliju dogovorile su se u srijedu oko privremenoga prekida vatre kako bi vatrogasci mogli gasiti raketom pogođeno i zapaljeno skladište goriva.

U drugome libijskom gradu Bengaziju nakon dvodnevnih borbi u kojima su islamistički borci i paravojne snage koje s njima surađuju upali u vojnu bazu, pronađeno je najmanje 75 tijela, uglavnom vojnika.

Najveća vojna baza u Bengaziju na istoku Libije pala je danas u ruke islamističkih skupina u trenutku kad libijske vlasti neuspješno pokušavaju uspostaviti kontrolu nad zemljom, potvrdili su vojni izvori. Savez islamističkih i džihadističkih skupina objavio je u priopćenju da je zauzeto i sjedište specijalnih snaga u Bengaziju.

Žestoke borbe u gradu Bengaziju na istoku zemlje, kao i sukobi paravojnih snaga u glavnome gradu Tripoliju guraju Libiju u još gori kaos nakon dvotjednog nasilja nezabilježenog od 2011. kad je u građanskome ratu svrgnut predsjednik Moamer Gadafi.

"Brojni posrednici uvjerili su sukobljene milicije da se prestanu boriti, barem privremeno", rekao je vladin glasnogovornik Ahmed Lamin. "Pokušavaju ih dobiti za pregovarački stol, nadamo se da će pristati".

Dio zapadnih zemalja evakuirao je svoje diplomatsko osoblje iz zemlje te pozvao svoje državljane da ju napuste.

Osoblje veleposlanstva u Libiji na putu za RH


Osoblje hrvatskog veleposlanstva u Libiji u srijedu je na putu prema Hrvatskoj, a trenutno se radi i na evakuaciji još šestero hrvatskih državljana, potvrđeno je Hini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Troje djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Libiji jučer je napustilo zemlju, zajedno s jednom petočlanom obitelji od kojih su četvero državljani Hrvatske, a jedna osoba iz Bosne i Hercegovine. U skupini je i predstavnik jedne hrvatske tvrtke. Trenutno su na putu za Hrvatsku", navodi izvor iz ministarstva.

Ministarstvo, zajedno s Delegacijom EU-a u Libiji i veleposlanstvima država članica koja još nisu napustila zemlju, trenutno radi na evakuaciji još šestero hrvatskih državljana, od kojih su troje zaposlenici jedne libijske naftne kompanije. Prošlog vikenda Libiju je napustilo 29 djelatnika jedne hrvatske tvrtke.

"Procjenjujemo da je prije izbijanja posljednjeg vala sukoba u Libiji boravilo oko 100 hrvatskih državljana", pojašnjeno je iz istog izvora.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pomoći će svim hrvatskim državljanima koji se još uvijek nalaze u Libiji, a koji će zatražili pomoć pri napuštanju zemlje", dodaje se.

Ranije je ministarstvo pozvalo hrvatske građane da napuste Libiju kao i da do daljnjega ne putuju u tu zemlju.

"Zbog nestabilnog političkog i pogoršanog sigurnosnog stanja te intenziviranja oružanih sukoba savjetujemo potpunu odgodu svih putovanja u Libiju. Građanima Hrvatske koji se nalaze u Libiji preporučujemo napuštanje zemlje", objavljeno je na internetskoj stranici MVEP-a.

Dio zapadnih zemalja također je evakuirao svoje diplomatsko osoblje iz te zemlje te pozvao svoje državljane da ju napuste.

I Francuska zatvorila veleposlanstvo

Francuska je ipak u srijedu zatvorila svoje veleposlanstvo i evakuirala 30 državljana iz Tripolija, a SAD je zaposlenike svoga veleposlanstva pod jakom oružanom pratnjom preselio preko tuniske granice prije nekoliko dana.


 

Pročitajte više