Propala investicija? Sisačka županija potrošila 2,6 milijuna kuna za rodilište u Kutini koje nikad nije otvoreno

Foto: Hina
 
DRŽAVA tone, novaca nema - s tim smo izjavama suočeni svakog dana, no redovito se pojavljuju slučajevi koji pokazuju da i u najsiromašnijim županijama novca očito ima, ali se troše na potpuno neučinkovit način. 
 
Posljednji takav primjer rasipanja novaca je rodilište u Kutini. Prema nalazu države revizije za Sisačko-moslavačku županiju, dotična je Županija samo u 2013. godini potrošila 2.639.031 kuna za uređenje rodilišta u Kutini, iako Odredbama Mreže javne zdravstvene službe, na području Županije nije navedeno rodilište u Kutini.
 
Tadašnja županica Marina Lovrić Merzel ipak je krenula u skupu investiciju procijenjenu na pet milijuna kuna od koje se ništa nije realiziralo jer dotično rodilište je napravljeno, a nikad nije otvoreno, a ne zna se ni hoće li biti. 
 
U lipnju ove godine nam je Darko Srbljanin, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Sisačko-moslavačke županije rekao da je u tijeku postupak ishođenja potrebnih suglasnosti od Ministarstva zdravlja RH na zakup prostora DZ Kutine kao i suglasnost na nabavku opreme.
 
I suradnici Lovrić Merzel smatraju da je rodilište "običan promašaj"
 
Srbljanin je tada rekao da će u rodilištu Kutina raditi liječnici koji i sada rade na Odjelu ginekologije sisačke bolnice, te će kutinsko rodilište biti pod ingerencijom OB "Dr. Ivo Pedišić" Sisak", na što su se usprotivili sisački ginekolozi tvrdeći da ih nema dovoljan broj niti za sisačku bolnicu, a kamoli još i za rodilište u Kutini.
 
No, prema neslužbenom izvoru iz Županije saznajemo kako projekt rodilišta stoji na mjestu te da su čak i bliski suradnici Lovrić Merzel iz Županije bili protiv tog projekta nazivajući ga običnim promašajem, ali nitko se nije smio suprotstaviti zahtjevima tadašnje županice Marine Lovrić Merzel jer je spomenuto rodilište bilo jedno od njenih predizbornih obećanja. 
 
Podsjetimo kako je Lovrić Merzel inzistirala na projektu vrijednom ukupno pet milijuna kuna unatoč protivljenju liječničke struke. Naime, Hrvatska liječnička komora bivšoj je županici dostavila negativno mišljenje o gradnji rodilišta, a u kojem su istaknuli da opravdanosti za otvaranje rodilišta vrijednog gotovo pet milijuna kuna nema, kako u stručnom tako i ekonomskom smislu.
 
Rodilište u Kutini trebalo je biti otvoreno samo za "normalne" porode jer bi se u slučaju komplikacija pacijentice morale hitno prevoziti u Sisak, budući da u rodilištu Kutina ne bi postojao laboratorij za brzu dijagnostiku, kao ni transfuzijska služba niti operacijska sala.
 
Upravo iz tih razloga struka se oštro protivila, no to nije spriječilo tadašnju županicu da krene u projekt. 
 
Revizija: U mreži javne zdravstvene službe na području Županije nije navedeno rodilište u Kutini
 
U reviziji Sisačko-moslavačke županije za 2013. godinu stoji kako su "u okviru rashoda za nabavu nefinancijske imovine ostvareni rashodi za uređenje rodilišta u Kutini u iznosu 2.639.031,00 kn (povećani standard u zdravstvu). Odluku o pokretanju postupka uređenja donijelo je upravno vijeće Doma zdravlja Kutina početkom 2012., a suglasnost na navedenu odluku dala je županijska skupština. 
 
Radovi na uređenju, za koje je Dom zdravlja Kutina proveo postupak izbora izvoditelja radova, završeni su koncem 2013. Odredbama članaka 48. do 52. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine 150/08, 71/10, 139/10, 22/11, 84/11, 12/12, 70/12, 82/13 i 159/13), propisano je da u slučaju osnivanja kao i u slučaju proširenja ili promjene djelatnosti zdravstvene ustanove osnivač (Županija) treba podnijeti Ministarstvu zdravlja zahtjev za ocjenu suglasnosti akta o proširenju djelatnosti sa Zakonom o ustanovama i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. 
 
Uz zahtjev Županija je obvezna priložiti dokaz o raspolaganju prostorom i mišljenje o opravdanosti proširenja zdravstvene ustanove u Mreži koje daju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i nadležna komora. 
 
Čeka se odluka novog HDZ-ovog župana Žinića
 
U 2012. pribavljeno je mišljenje o opravdanosti proširenja djelatnosti od komore primalja i komore liječnika (komora primalja je dala pozitivno mišljenje, a komore liječnika negativno mišljenje o opravdanosti proširenja). Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije dao mišljenje o opravdanosti proširenja djelatnosti nego je uputio Dom zdravlja da se obrati Ministarstvu zdravlja s prijedlogom za izmjenom Mreže. 
 
Ministarstvo zdravlja je u kolovozu 2013. donijelo rješenje kojim se odobrava upis djelatnosti kako je navedeno u odluci o usklađivanju djelatnosti Doma zdravlja od 12. lipnja 2012. U spomenutoj odluci kao jedna od djelatnosti navedena je i djelatnost rodilišta. Odredbama Mreže javne zdravstvene službe (Narodne novine 101/12 i 31/13), na području Županije nije navedeno rodilište u Kutini (ni kao postelje u stacionaru doma zdravlja ni kao dio bolničke djelatnosti bolničkih 
ustanova)".
 
Što će sad biti s ovim projektom još uvijek nije poznato budući da je u Županiji došlo do promjene Vlasti i čeka se da dužnost župana preuzme HDZ-ov Ivo Žinić koji do tada ne želi davati nikakve izjave.

Pročitajte više