Propala privatizacija HŽ Carga, pregovori s Rumunjima prekinuti

Foto: Arhiva

MINISTARSTVO prometa prekinulo je pregovore o privatizaciji HŽ Carga s rumunjskom Feroviar grupom iz Bukurešta. Pregovori o prodaji 75 posto dionica HŽ Carga Rumunjima su prekinuti jer je došlo do značajnog odstupanja od uvjeta danih u obvezujućoj ponudi, priopćilo je Ministarstvo prometa.

Rumunji u pregovorima nisu osigurali dokaze da mogu pribaviti zamjenska jamstva za trenutno važeća državna. Također, prijedlog ugovora koje je Feroviar poslao hrvatskoj strani nije usklađen s uvjetima iz natječaja, te je kao takav neprihvatljiv.

Hrvatskoj strani je neprihvatljivo što se u ugovoru traži da država izda dodatna odgovarajuća jamstva. Neprihvatljivo je i traženje jamstva države da u narednom razdoblju na tržište neće ulaziti drugi operateri, da se riješi problematika imovine koja se trenutno tretira kao javno dobro, da država na sebe preuzme trošak zbrinjavanja viška zaposlenika, da država osigura produljenja i ekskluzivnost ugovora s glavnim korisnicima usluga HŽ Carga, te da na sebe preuzme financijske rizike ishoda svih postojećih sudskih sporova.

Za hrvatsku stranu neprihvatljiv je i zahtjev za još jednim dubinskim snimanjem, kao i formalno pravno neprovediv prijedlog da se dio državnih jamstava, odnosno postojećeg duga, kompenzira s imovinom HŽ Carga nakon preuzimanja. "Hrvatska strana u ovim okolnostima ne može nastaviti pregovore", poručuje Ministarstvo prometa.

Pročitajte više