Prosvjed roditelja djece s invaliditetom: "Prodajte svoj vozni park, dajte našoj djeci kolica!"

Foto: Damjan Tadić/Cropix

U TRI hrvatska grada - Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, danas je održan miran prosvjed roditelja djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju. U Zagrebu su se roditelji i djeca okupili na Markovu trgu, gdje su Vladu pokušali upozoriti na probleme s kojima se susreću, od oduzimanja pola invalidnine, uskraćivanja ortopedskih pomagala do neriješenog statusa roditelja njegovatelja.

Traže izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi, olakšavanje administrativnih poslova i prilagodbu svih objekata osobama s invaliditetom. Svoje zahtjeve roditelji će predati Vladi, odnosno predstavnicima lokalnih vlasti.

"Djeca su sva ista, i moje dijete i svačije dijete ima ista prava i iste potrebe, jer kako država zakida, zakida i okolina. Moje dijete ide u školu, zovu je psihopat, retana guska, ali ona to nije, ona je isto dijete, zaslužuje sretno djetinjstvo", poručuju roditelji.

Vladi su transparentima s natpisima "Prodajte svoj vozni park, dajte našoj djeci kolica", "Vi možete hodati, naša djeca ne" i "I mi imamo pravo na sretno djetinjstvo" poslali poruku da im je dosta administracije i da je vrijeme da se i država počne brinuti o djeci s posebnim potrebama.

"Djeca s invaliditetom nisu teret društva"

"Mome sinu je 28 godine. Kud će, ja sam mu već dodijalila. A kad je on sa svojim društvom, on se razveseli, oni pjevaju o crtaju i druže se. Koliko mogu plešu, pa i s kolicima plešu. Ako se ne pomogne udruzi i njima ili ako nam se ukinu prava bit će nam još teže, a mame i tate nisu mlađi, nego su sve stariji i nemoćniji i toj djeci je uistinu potrebna pomoć", ističe jedna majka.


Roditelje je na prosvjed natjeralo i to što je broj fizikalnih terapija u kući za najtežu kategoriju djece smanjen s pet na dvije, što zakonom još nije regulirano pravo na osobnog asistenta i asistenta u nastavi te što su od prošle godine udrugama ukinuta sredstva za osnovne djelatnosti zbog čega će djeca u manjim sredinama izgubiti mogućnost korištenja usluga logopeda, terapeuta, psihologa. A bez ove pomoći roditelji ne mogu.

"Kad je on dobio osobnog asistenta, ja u početku nisam mogla vjerovati da imate osobu koja će biti uz njega, koja će se brinuti o njemu, koja će ga paziti kao vi. Koliko je to njega veselilo, to vam ne mogu opisati, koliko je on sretan i radostan zbog toga. A o terapijama da ne govorim. Terapije su prijeko potrebne za održavanje. Bez terapija oni ne mogu funkcionirati. Znači, mi roditelji s njima stalno radimo terapije, ali fizioterapeuti i druge stručne osobe su nam jako potrebne u tome i bez toga mi ne možemo funkcionirati", upozorava još jedna majka.

Jedna od organizatorica prosvjeda, Andrijana Žderić dodaje kako su se i invalidi, ali i roditelji djece sa poteškoćama umorili od toga da svatko pojedinačno ukazuje na propuste i probleme, pa su to odlučili učiniti zajedno, izlaskom na prosvjed u tri hrvatska grada.

"Mislim da će i ovi u Vladi čuti poruku roditelja jer vrijeme prolazi, mi starimo, problemi se ne rješavaju. Dolaze nova djeca, novi problemi, novi roditelji, a nemaju rješenja. Mi ih nismo imali, a oni će ih imati još manje nego mi. Mislim da smo zajedno jači", poručila je Žderić.

"Najvažnije što želimo poručiti je da ni djeca ni odrasle osobe s invaliditetom nisu opterećenje društva ako je sustav kvalitetno postavljen, već su oni prilika za nove izazove i nove vrijednosti. Osobama s invaliditetom ne treba više, njima treba drugačije", poručili su organizatori prosvjeda.
 

Pročitajte više