Psihoza na Pelješcu: "Osjeti se strah, ljude su evakuirali na plažu, nema struje, turisti nam odlaze"

Foto: FAH

STRAH se uvukao među stanovnike Pelješca i Korčule gdje vatrogasci nadljudskim naporima već puna tri dana i noći gase požare. Razgovarali smo s nekima od njih koji kažu da se Pelješac potpuno promijenio u ova tri dana.

Izgorjelo je kažu puno toga, srećom nema ljudskih žrtava, a i kuće su zasad spašene, no velik je broj životinja je poginuo, uništeni su vinogradi poznati za taj kraj Hrvatske. A upravo su vinogradi jedan od najvećih izvora prihoda za stanovnike tog dijela Hrvatske. Stradala je i poznata vinarija Grgić. Šteta se još uvijek ne može procijeniti, a i još uvijek gori.

Veliki dio bujne vegetacije po kojoj je Pelješac poznat, pretvoren je u pepeo. Ostala su samo crna ogoljena stabla. Najveća je opasnost za ljude, kažu nam mještani, bila u mjestu Trstenik gdje je stanovništvo evakuirano.

Ljudi u noći evakuirani na plažu

"Malim puteljkom su preksinoć evakuirani na plažu u Dračama gdje su probdjeli noć i u jutarnjim satima u panici krenuli vidjeti da li su im kuće izgorene. U mjestu Pijavičino, vatra se jučer opasno približila kućama, a nakon što je progutala dalekovode na više lokacija, bez struje su još danas dijelovi Trstenika i Pijavičinog. Tamo je blizu u Pijavičinom i trafostanica pa su isključili struju da nešto ne eksplodira.

Ma ovdje vlada psihoza. Jučer do 19 sati u Orebiću i još nekim mjestima nije bilo struje, a danas je nema u drugim krajevima. Dućani i banke su bile zatvorene, sve je više manje bilo zatvoreno. Turisti nam polako odlaze. Oni koji su trebali biti 10 ili 14 dana sad skraćuju boravak i odlaze danas, potpuno ih razumijem", rekla je stanovnica Orebića za Index.

"Priča se da je požar podmetnut"

Druga je dodala kako je danas situacija ipak nešto bolja, vjetar se smirio, a upravo im je on najgori neprijatelj u ovoj tragediji koja je zahvatila njihov kraj. Ni vatrogasci ni kanaderi se, kažu nam, protiv njega ne mogu boriti.

"Jako je puhalo i tad nije bilo pomoći ni od kanadera, nisu ništa mogli jer se munjevitom brzinom zbog vjetra, požar širio na sve strane i zahvatio veliki dio područja", kažu nam.

Pitali smo ih znaju li kako je uopće došlo do požara.

"Priča se po Pelješcu da je izgleda podmetnut i to sa više strana jer se požar jako brzo proširio i počelo je odjednom gorjeti sa svih strana. No tko će ga znati, nema službene potvrde. Ma sve skupa je katastrofa, grozno je", zaključuju.

Pročitajte više