Pupovac: Ćirilica nije ratno pismo niti će to biti

Foto: Dragan Matić / Cropix

NAKON što su predstavnici Stožera za obranu Vukovara predali predsjedniku Sabora Josipu Leki zahtjeve protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, reagirao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. "U Hrvatskoj odavno nijedan grad ne treba braniti, a onima koji ponovno oblače ratne uniforme htio bih reći da za to nema potrebe", rekao je Pupovac.

"Hrvatskoj, koja se nalazi nekoliko mjeseci od ulaska u Europsku uniju, ta vrsta obnavljanja ratnih znamenja i ratnih formacija nije niti prikladna, niti potrebna. Ćirilica nije ratno pismo, niti će to biti. To je dio pismene tradicije Srba u Hrvatskoj i oni koji to ne razumiju, koji to ne razumiju i ne žele prihvatiti nanose veliku štetu i to ne samo međuetničkim odnosima, nego Hrvatskoj i njezinu ugledu", istaknuo je Pupovac.

Stožer za obranu Vukovara Josipoviću uručio podnesak o dvojezičnosti

Predsjednik Ivo Josipović primio je izaslanstvo članova Stožera za obranu Vukovara. Izaslanstvo je Josipoviću uručilo podnesak Ustavnom sudu kojim veći broj udruga traži da se utvrde pojave neustavnosti i nezakonitosti vezane za uvođenje dvojezičnosti i ćirilićnog pisma u Vukovaru.

Iz Ureda predsjednika su izvjestili kako je Stožer za obranu Vukovara Josipovića upoznalo sa svojim viđenjem okolnosti provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te problemima pravne, političke i emotivne prirode.

"Predsjednik Republike je istaknuo važnost provođenja Ustavnog zakona radi primjene demokratskih i europskih standarda te predložio da se u provođenju zakona vodi demokratski dijalog zainteresiranih društvenih subjekata - koji bi doveo do rješenja koja su zakonita i prihvatljiva svim zainteresiranim građanima", stoji u priopćenju.

Pročitajte više