Pupovac: Kampanja koja se vodi protiv ćirilice sve više podsjeća na ratnu retoriku

Foto: Index

PREDSJEDNIK Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u razgovoru za press.rs tvrdi da je izuzetno zabrinut zbog sve snažnije kampanje koja se u Hrvatskoj vodi protiv uvođenja ćirilice u službenu upotrebu u Vukovaru, a koja, prema njegovim riječima, sve više podsjeća na ratnu retoriku.

Ističući da je premlaćivanje sina srpskog svećenika u Borovu "rezultat retorike koja se istog dana mogla čuti na prosvjedu hrvatskih ratnih veterana", Pupovac u intervjuu za Press kaže da vjeruje da vlasti u Zagrebu neće popustiti pred zahtjevima i prijetnjama ekstremista te da će Srbima biti dopušteno korištenje svog pisma.

"Bilo bi krajnje zabrinjavajuće kada država ne bi bila u stanju osigurati uvjete za provođenje svojih zakona i kada bi popustila pred antisrpskom kampanjom", kaže Pupovac.

"Kampanja koja se vodi protiv ćirilice i protiv prava Srba na korištenje ćirilice, što je u skladu s ustavnim zakonom i međunarodnim dokumentima, zaista je zabrinjavajuća i ima osobine udruživanja u neku vrstu ratne kampanje protiv Srba u Hrvatskoj. Ovi prosvjedi su direktno usmjereni protiv njihovih prava", kazao je Pupovac.

Kada bi Hrvatska dopustila da se ćirilica proglasi "ratnim pismom" i da se proglasi "odgovornom za ratne zločine", kao što to govore oni koji se okupljaju na tim skupovima, poručuje Pupovac, to bi nesumnjivo privuklo interes cijele međunarodne zajednice. Hrvatska to sebi ne smije dopustiti, zaključuje.

Pročitajte više