Pusić na sastanku šefova diplomacija NATO-a: "Zbivanja u Sloveniji ne bi trebala utjecati na ratifikaciju"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U BRUXELLESU počinje jesenski sastanak šefova diplomacija NATO-a. Na dvodnevnom sastanku sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. U središtu razgovara bit će Zapadni Balkan. Inoministri zemlja članica Atlantskog saveza fokusirat će se na stanje na Kosovu i učinke Misije KFOR-a. Razgovarat će o novoj Vladi Srbije te tome kako doprinijeti dijalogu Beograda i Prištine.

Hrvatska šefica diplomacije u Bruxellesu će imati i niz bilateralnih susreta, a svečani prijam u čast američke državne tajnice Hillary Clinton organizira europska visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Cathrine Ashton.

Upravo su Ashton i Clinton nedavno posjetile regiju i naglasile važnost dijaloga. "Taj dijalog ne zahtijeva od Srbije da prizna Kosovo", kazala je Clinton, a Ahston dodala: "Dijalog s Prištinom i normalizacija donosa koja ne zahtijeva priznanje su uistinu važni".

Ministrica Pusić istaknula je pak važnost stabilnosti regije. Pusić je kazala da nitko ne može imati stabilnu kuću bez da ima i stabilno dvorište. "A mi smo svi jedni drugima ipak dvorište", zaključila je Pusić. Komentirala je i slučaj Ljubljanske banke, koji opterećuje odnose Hrvatske i Slovenije te izrazila nadu da će Slovenija uskoro početi proces ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

"Naša dva financijska stručnjaka su zakazala još jedan sastanak prije Božića, a na tom sastanku očekujem da će doći do prijedloga koji će biti prihvatljiv i jednoj i drugoj Vladi. Onda bi mogli odvojiti pitanje rješavanja Ljubljanske banke od pitanja ratifikacije", rekla je Pusić.

"Ne mogu procijeniti hoće li doći do prijevremenih izbora u Sloveniji ili neće, ali nadam se da će naša ratifikacija uskoro biti dovršena", dodala je Pusić.

Pročitajte više