Pusić u Bostonu: Proces pregovaranja s EU jednako je važan kao i članstvo

Foto: Hina

PRVA potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje na European conference koja se održava na Harvard Kennedy School 1. i 2. ožujka, a na kojoj sudjeluju, među ostalim i povjerenici Europske komisije Joaquin Almounia i Androulla Vassiliou, zatim glavni tajnik EEAS Pierre Vimont, grčki ministar obrane Avramoupolous, i brojni drugi.

Ministrica Pusić govorila je o "europskim vrijednostima iz perspektive najmlađe europske članice" te se među ostalim osvrnula na hrvatski put prema Europskoj uniji koji je formalno započeo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i trajao idućih 12 godina do ulaska u punopravno članstvo.

Naglasila je kako je on za Hrvatsku značio izgradnju institucija države što je ključno, posebno našoj regiji, rekla je ministrica jer "u posljednjih 150 godina na teritoriju regije niti jedna država nije trajala dulje od prosječnog ljudskog života, što znači da nije bilo predvidivosti i sigurnosti". I zato je proces pregovaranja važan koliko i samo članstvo, istaknula je.

Ponovila je također kako princip uvjetovanosti, na putu prema EU, funkcionira samo u onim zemljama u kojima je većina građana za EU, dok je u ostalima potrebno potaknuti stvaranje kritične mase kroz poseban proces. Dakle, ne treba postavljati uvjete koje je potrebno ostvariti da bi započeo proces, već započeti proces unutar kojeg bi se ti problemi rješavali, kazala je Pusić, priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte više