Putin: Očito se kriza nastavlja dok se sami Ukrajinci međusobno ne slože

Foto: FAH

FRANCUSKI i njemački čelnici pripremaju aktivno summit u Minsku s ukrajinskim i ruskim predsjednikom u nadi da će uspjeti prekinuti krvavi sukob između ukrajinskih i proruskih snaga koji hara istokom Ukrajine već 10 mjeseci.

Francuski, njemački, ukrajinski i ruski diplomati trebali bi nastaviti danas u Berlinu raditi na mirovnom planu za Ukrajinu, prije četverostranačkog summita predviđenog za srijedu.

O summitu je odlučeno u nedjelju u telefonskoj konferenciji između njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

No, šef ruske države već je upozorio da bi se izvjestan broj točaka glede mirovnog plana za Ukrajinu trebao riješiti do tada.

"Očito je da će se kriza nastaviti dok se sami Ukrajinci međusobno ne slože"

Summit će se održati "ako se uspijemo složiti o izvjesnom broju točaka o kojima smo intenzivno raspravljali u zadnje vrijeme", kazao je Putin bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku.

"Očito je da će se kriza nastaviti dok se sami Ukrajinci međusobno ne slože", kazao je Putin koji u ponedjeljak putuje u Kairo.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kazao je kako se nada da će se u srijedu u Minsku donijeti "važne odluke", dodajući da se "većina europskih zemalja" protivi isporuci oružja Ukrajini.

Po priopćenju novinske službe Angele Merkel, četvero čelnika "nastavilo je u nedjelju raditi na paketu mjera u okviru napora oko globalnog rješenja sukoba".

Ured ukrajinskog predsjednika objavio je kako očekuje od summita u Bjelorusiji "neposredan i bezuvjetan" prekid vatre.

Pročitajte više