Radikalni islamisti regrutiraju putem interneta: Tinjedžeri se mogu boriti, Alah će im dati snagu

Screenshot: YouTube

OTKAKO se dio kampanje regrutacije terorističkih organizacija preselio u "virtualnu arenu" portala, aplikacija, web stranica i društvenih mreža, svjedoci smo sve radikalnijih pokušaja radikalizacije zajednica i pridobivanja novih članova u zemljama Zapada.

Tako ekstremisti Islamske države svakodnevno vrše propagandne aktivnosti ne bi li potaknuli one sličnih svjetonazora da odu u Irak, potičući alijenaciju mladih ljudi od njihovih roditelja te zagovarajući pridruživanje džihadu, prenosi Daily Mail.

Britanskom tinejdžeru koji je na društvenoj mreži objavio kako bi se rado pridružio borbi, ali ga u tome sprječava obitelj, britanski džihadist Abu Farris je napisao kako su u tom sukobu "svi braća", kako se "ne mora bojati" te da se i "15-ogodišnjaci isto mogu boriti", pa da se stoga može boriti i mladi Britanac. Abu Farris je zaključio svoju poruku ustvrđujući kako je borba "od Alaha".

Internet je, osim novog kampa za privlačenje istomišljenika, postao i kamp obuke za nove naraštaje terorista. Tako pripadnici IS-a putem interneta dijele detaljne informacije o logistici, nabavci oružja, municije i pripremama za put. Na društvenim mrežama i raznim aplikacijama za smartphoneove džihadisti objavljuju i izmjenjuju informacije o događajima i "uspjesima" u ratu, koje uključuju stravične fotografije nasilno stradalih te krvavih sukoba.

Daily Mail prenosi dijelove razgovora Abu Farrisa s mladim Britancima na Ask.fm-u.

Bojim se da neću biti u stanju izdržati sve to ako dođem tamo...
Abu Farris: Vjeruj mi, jednom kada dođeš ovdje imat ćeš braću s kojom ćeš moći razgovarati. Nemoj se bojati. Ako su 15-ogodišnjaci u stanju izdržati i boriti se, zašto ti to ne bi mogao? Traži pomoć od Alaha.

Koliko Britanaca si upoznao tamo?
Abu Farris: Jako puno.

Imam 18 godina, znaš li za 18-ogodišnjakinje iz UK-a koje sudjeluju u borbi? Mislim da sam premlada.
Abu Farris: Čuo sam za 16-ogodišnje sestre iz UK-a koje sudjeluju u sukobima. Nisi premlada.

Postoje li tamo trgovine oružjem?
Abu Farris: Da, može se kupiti jako puno toga.

Postoje li poslovi krvnika kojima se može pristupiti, kao u slučajevima kad se presuđuje nevjernicima?
Abu Farris: Da.

Kako zarađuješ novac?
Abu Farris: Dobivamo "džeparac", za obiteljske troškove i slično. Daju nam sve ono što nam je potrebno

Pročitajte više